Čo hovoria absolventi IAM #12

Laco skončil inžiniersky študijný program Automatizácia a informatizácia v chémii a potravinárstve v roku 2010. Vyskúšal už vyskúšal viaceré zamestnania a vždy si ľahko našiel prácu v obore, ktorý vyštudoval. Tento týždeň nám porozprával o tom, čomu sa venuje v novej firme.

alt

Q: Kde si teraz zamestnaný?
A: Momentálne pracujem pre DXC Technology. Je to úplné čerstvá firma, ktorá vznikla spojením Computer Sciences Corporation (CSC) a Hewlett Packard Enterprise (HPE) a oficiálne funguje pravé od apríla 2017.

Q: Je to tvoje prvé zamestnanie?
A: Nie. Je to moje tretie zamestnanie. Všetky boli a sú v oblasti IT.

Q: Čomu sa v práci venuješ?
A: Pracujem na pozícii UNIX Delivery Lead. Konkrétne ide o správu operačného systému Linux bežiaceho na serveroch, ktoré využívajú rôzny európsky zákazníci. Koncový produkt, ktorý títo zákazníci využívajú je SAP (Systems, Applications, and Products in Data Processing). Ide o produkt najväčšej business-softwarovej firmy na svete. Takže vo všeobecnosti je mojou úlohou spolupracovať so SAP tímami a zákazníkmi, tak aby sa navrhnuté SAP riešenia jednoducho aplikovali, a aby správne a rýchlo pracovali na linuxových serveroch.

Q: Mal si problém nájsť si po škole prácu?
A: Nie. Najprv som si chcel dať po škole oddych a spraviť si ešte prázdniny, ale pre istotu som v júli poslal životopis dvom firmám a už v auguste som nastúpil do jednej z nich. Myslím si, že v dnešnej dobe nie je ťažké nájsť si zamestnanie v IT, keďže dopyt po ľudí v tejto oblasti stále rastie.

Q: Čo z toho, čo si sa na našej škole naučil využívaš vo svojej práci?
A: Je toho veľa. Vo všeobecnosti poviem, že je to veľký rozhľad a veľmi bohaté základy v oblasti IT technológii. Veď aj v mojom prvom zamestnaní, keď som si potreboval niečo pripomenúť, tak som hneď neťukal do Google, ale siahal som práve do mojich študijných materiálov. Okrem toho, na inžinierskom štúdiu som si zdokonalil dôležitú vlastnosť, samostatne pracovať a hľadať riešenia bez pomoci druhého. To mi veľmi pomohlo v praxi.

Q: Odporučil by si študentom, aby išli študovať k nám na automatizáciu?
A: Určite áno. Je to veľmi rozsiahly odbor, ktorý poskytne študentovi bohaté vedomosti a bude veľmi dobre pripravený na začatie svojej kariéry. Keby som sa mal rozhodnúť, jednoznačne si vyberiem opäť automatizáciu. Ale bolo by to aj preto, že na tejto katedre pracuje veľa odborníkov, ktorí sú veľmi ústretoví a hlavne trpezliví.

Q: A čo by si poradil študentom, ktorí sa pre štúdium u nás už rozhodli?
A: Užívajte si školu, neberte to ako nejakú nutnosť, ktorú musíte dokončiť, aby ste mali titul. Titul nie je všetko a v zamestnaniach sa až tak na to neprihliada. Jednoducho sa snažte porozumieť tomu čo robíte, veď to robíte pre seba. A hlavne ak je možnosť cestovať do zahraničia cez rôzne vzdelávacie programy, využite ju!

Q: Ako si spomínaš na dostupnosť študijných materiálov a na vybavenosť našich laboratórií?
A: O tom sa nemusí ani diskutovať, študenti mali možnosť ťahať materiály z rôznych zdrojov - knižnica, vyučujúci, internet ako taký, ale hlavne zo školských webov. A predpokladám že teraz je toho ešte viac.

Q: Na čo zo svojho študentského života rád spomínaš?
A: Študentský život je niečo, na čo sa ťažko zabúda. Takže keď sa stretneme so spolužiakmi vždy sa smejeme, aké to boli dobre časy. Prednášky, na ktorých zaspávaš, výborný kolektív, dobrý pocit, ak sa niečo podarilo na labákoch, veľa voľného času, priateľských pedagógov, katedrovice a iné ...ice, písomky či stres pred skúškami.