Čo hovoria absolventi IAM #2

Katka úspešne absolvovala štúdium nášho inžinierskeho programu Automatizácia a informatizácia v chémii a potravinárstve v roku 2013. Tento týždeň nám povedala o tom, ako sa jej teraz darí.

Q: Kde teraz pracuješ?
A: Pracujem v spoločnosti Siprin, ktorá je dcérou spoločnosti Siemens.

Q: Čomu sa vo svojej práci venuješ?
A: Som súčasťou SCADA týmu, v rámci ktorého pracujem s WinCC Classic. Hlavnou náplňou mojej práce je úprava vizualizácie vo WinCC. V prípade migrácie preklápam staré obrazovky a v prípade novej prevádzky sú predlohou P&ID. Samozrejme, že aj dynamizujem, čo prináša trocha skriptovania a sem tam šprtnem aj trocha do SQL databáz.

Q: Čo z toho, čo si sa na našej škole naučila využívaš vo svojej práci?
A: Vedomosti z programovania a skúsenosti s priemyselnými systémami ako STEP7. Vo všeobecnosti by som však povedala, že škola ma naučila myslieť analyticky, spájať súvislosti, pýtať sa správne otázky, hľadať správne zdroje a uvažovať spôsobom, ktoré vedú k dobrým a jednoduchým riešeniam.

Q: Je to tvoje prvé zamestnanie?
A: Nie, je to moje druhé zamestnanie.

Q: Čomu si sa venovala v predošlej práci?
A: V predošlej práci som pracovala s celým DCS, nielen so SCADA. Konfigurovala som aj PLC, nadväzovala komunikáciu s treťostrannými systémami. Vytvárala som logiky pre ovládanie rôznych zariadení (čerpadiel, ventilov, váh, atď.), nastavovala som parametre regulátorov.

Q: Čo z toho, čo si sa na našej škole naučila si tam využila?
A: Okrem všeobecných vedomostí, ktoré získa absolvent fakulty som využila najmä skúsenosti s programom Foxboro.

Q: Mala si problém nájsť si prácu?
A: Vôbec.

Q: Pracovala si už popri škole?
A: Samozrejme, prvú prácu v odbore automatizácia som získala vo štvrtom ročníku po praxi v spoločnosti Invensys (dnes Schneider-Electric).

Q: Odporučila by si študentom, aby išli študovať k nám na automatizáciu?
A: Rozhodne áno. Odbor ponúka dobré uplatnenie nielen v automatizácii, ale aj v IT a navyše je tu veľká možnosť cestovať do zahraničia. Myslím si, že práve cestovanie je pre mladých to najlepšie, získate kopu kontaktov, zážitkov, skúseností a navyše je to veľmi dobre zaplatené.

Q: A čo by si poradila študentom, ktorí sa pre štúdium u nás už rozhodli?
A: Odporúčam sa sústrediť počas štúdia na rozvoj praktických vedomostí a schopností (napr. riešenie programátorských, technologických a automatizačných úloh vo forme semestrálnych projektov a pod.). Sledovať a zúčastňovať sa rôznych podujatí spätých s odborom, typu ELOSYS, AMPER a podobne. Snažiť sa získať praktické skúsenosti v odbore a nadväzovať kontakt so zamestnávateľmi (stáže, brigády, atď.).

Q: Čo hovoríš na dostupnosť študijných materiálov a na vybavenosť laboratórií?
A: Vybavenie je veľmi dobré a kontinuálne sa zlepšuje. Pribudlo veľa nového vybavenia (podľa fotiek z DOD), čo ma veľmi teší, lebo riadenie quadrocoptéry by som si chcela vyskúšať :). Oceňujem kvalitu e-learningu, najmä videoprednášok a vybavenosť fakultnej knižnice, najmä z týchto zdrojov som čerpala počas svojho štúdia.

Q: Na čo zo svojho študentského života rada spomínaš?
A: Rada spomínam na rôzne prednášky a cviká (PIRS, OOP, Matematika, TAR, CHI). Myslím, že to bolo skôr vyučujúcimi, ktorí dokázali zaujať a udržať moju pozornosť. Na štúdium spomínam v dobrom, aj kvôli priateľskému, otvorenému prístupu vyučujúcich. Spomínam s úsmevom určite aj na svojich spolužiakov, s ktorými sme si užili veľa zábavy pri riešení labákov alebo rôznych stretnutiach ako katedrovica atď.