Čo hovoria absolventi IAM #6

Andrej úspešne absolvoval štúdium nášho inžinierskeho programu Automatizácia a informatizácia v chémii a potravinárstve v lete tohto roku. Zamestnanie v obore, ktorý vyštudoval, si našiel už počas štúdia a tento týždeň nám povedal, čomu sa v práci venuje.

alt

Q: Kde si teraz zamestnaný?
A: Vo firme Regotrans-Rittmeyer. Firma pracuje v odbore merania, regulácie a riadenia technologických procesov a silno prúdových rozvodov, najmä pre oblasti building control, energetika a hydrotechnika.

Q: Čomu sa v práci venuješ?
A: Ja pracujem na oddelení hydrotechniky ako zodpovedný technik SW. Naše oddelenie je zamerané na meranie, reguláciu a riadenie, ako je už zrejmé, hydrotechnologických procesov. Máme na starosti projekty viaceré projekty, napríklad jednoduché prečerpávacie stanice odpadových vôd a čističky odpadových vôd v rôznych regiónoch Slovenska. Takisto riešime projekty súvisiace s dodávkou pitnej vody, t.j. plnenie vodojemov z podzemných vodných zdrojov. Tiež nesmiem zabudnúť na tzv. veľkú vodu, t.j. vodné diela a priehrady, akými sú napríklad Liptovská Mara, Gabčíkovo a rôzne iné po celom Slovensku. Okrem programovania PLC a vytvárania vizualizácií pre dispečing, je mojou úlohou aj servisovanie, čo znamená, že chodím zisťovať príčiny nefunkčných riadiacich systémov na konkrétne miesta našich projektov.

Q: Mal si problém nájsť si prácu?
A: Problém som v žiadnom prípade nemal. Prácu som mal už viac-menej v predstihu vybavenú, keďže som tam už brigádoval dva mesiace pred ukončením štúdia. Za to vďačím aj prof. Ing. Miroslavovi Fikarovi, DrSc., ktorý ma odporučil konateľovi firmy.

Q: Pomohla ti prax v rámci štúdia nájsť si zamestnanie?
A: Praxoval som v Slovnafte. Prešiel som si aj výberovým konaním na absolventský program Slovnaftu - GROWWW, kde som bol už aj pozvaný na záverečný ústny pohovor, ale nakoľko som už mal prácu viac-menej istú, tak som ho neabsolvoval. Takže, ak by som sa ho zúčastnil a prijali by ma, rozhodne by mi prax pomohla nájsť si zamestnanie.

Q: Čo z toho, čo si sa na našej škole naučil využívaš vo svojej práci?
A: Vo firme používame riadiace systémy, s ktorými som sa v škole nestretol. Avšak skúsenosti zo školy mi rozhodne pomohli zorientovať sa v daných programoch, nakoľko som v škole pracoval, či už v rebríkovej logike alebo som vytváral vizualizácie. Samozrejme je to vždy o tom, ako sa človeku chce učiť nové veci. Ja som sa okrem programovania nových riadiacich systémov, musel veľmi rýchlo zoznámiť s elektrikou aspoň do 1000 voltov, nakoľko práve to servisovanie zahŕňa v mnohých prípadoch nájdenie problému v káblovej časti projektu.

Q: Odporučil by si študentom, aby išli študovať k nám na automatizáciu?
A: Rozhodne. Prístup väčšiny učiteľov IAM bol jedinečný a profesionálny. Bez tohto prístupu by podľa môjho názoru mnoho študentov nezvládlo doštudovať. Okrem toho, tento program ponúka podľa mňa širokú škálu uplatnenia v budúcnosti, či už v rámci riadenia technologických procesov, ale aj v rámci IT. Záleží od toho, čo študenta viac baví. Samozrejme, že v rámci štúdia musí zvládnuť všetko.

Q: A čo by si poradil študentom, ktorí sa pre štúdium u nás už rozhodli?
A: Myslím, že skoro každý študent sa raz ocitol v situácii, kedy mu nikto nevedel poradiť a chcel to možno vzdať, alebo mu niečo nevychádzalo. Poradím len to, že vždy sa nájde nejaké riešenie a treba skúšať a vydržať to. Človek tak získa skúsenosti a je viac samostatný, čo sa mu potom v budúcom živote, či už v práci, alebo v osobnom živote, veľmi zíde.

Q: Čo hovoríš na dostupnosť študijných materiálov a na vybavenosť našich laboratórií?
A: Najviac som ocenil video-prednášky dostupné v e-learningu Moodle. Z nich sa vždy dobre učilo na skúšky, najmä čo sa týka predmetov pána profesora. Samozrejme aj ostatné predmety boli dobre dostupné, ale rozhodne odporúčam študentom navštevovať všetky prednášky a byť duchom prítomný :)

Q: Na čo zo svojho študentského života rád spomínaš?
A: Teraz, keď už som v pracovnom kolotoči, tak mi samozrejme chýba ten študentský život. S prácou prichádza viacej zodpovednosti, a samozrejme, s tým prichádza aj trochu stresu. Cez týždeň sa už človek veľmi nezabaví, okrem iného, ani nemá sily po práci a radšej si oddýchne. Skrátka spomínam na celý študentský život.