Čo hovoria absolventi IAM #8

Zuzka v lete tohto roku úspešne absolvovala štúdium nášho inžinierskeho programu Automatizácia a informatizácia v chémii a potravinárstve. Už počas štúdia si našla zamestanie v obore, ktorý študovala. Tento týždeň nám porozprávala o tom, ako sa jej v práci darí a na čo zo študentského života rada spomína.

alt

Q: Kde si teraz zamestnaná?
A: Som zamestnaná v jednej z dodávateľských firiem (ECS Slovensko, Slovakian Door Company) pre Volkswagen, Audi, Peugeot,... Špecializujeme sa na montáž riadiacich pák (Schalthebel) a zdvíhačov okien do automobilov.

Q: Čomu sa v práci venuješ?
A: V práci som na technickom oddelení, kde riešime problémy všetkého druhu a charakteru :). Máme tu stroje s riadiacimi systémami od spoločností Siemens, Beckhoff, Omron, ale aj rôzne typy kamier, skrutkovačiek, snímačov, pohonov a podobne. Takže všetko, do čoho sa dá naliať nejaký softvér, je v našej réžii. Ďalej vytvárame nadradený systém pre správu produkcie, ktorý zahŕňa vizualizáciu produkcie a zber dát z výroby do databázy. Takže sa tu stretávam aj s SQL, C#, Visual Basic.

Q: Mala si problém nájsť si prácu?
A: Na začiatku som si myslela, že budem mať problém kvôli tomu, že v tomto smere preferujú skôr chlapov. No nad moje očakávania som si prácu našla už tri mesiace pred štátnicami.

Q: Pomohla ti prax v rámci štúdia nájsť si zamestnanie?
A: Prax mi pomohla hlavne v tom vytvoriť si obraz, ako to v práci na takýchto pozíciách chodí. Praxovala som na dvoch miestach. Mohla som tak porovnávať a zisťovať, aké je to v praxi a na základe toho si neskôr vybrať to, čo ma bude viac baviť.

Q: Čo z toho, čo si sa na našej škole naučila využívaš vo svojej práci?
A: V práci využívam hlavne poznatky z prakticky orientovaných laboratórnych cvičení, ktoré viedli Ing. Richard Valo, PhD. a Ing. Ľuboš Čirka, PhD..

Q: Odporučila by si študentom, aby išli študovať k nám na automatizáciu?
A: Tento odbor má široké uplatnenie, zatiaľ čo iné školy sú viac špecializované len na určitú oblasť. Práve preto by som študentom odporúčala ísť študovať sem, aby videli akými rôznymi smermi sa môžu po škole pohnúť a mali tým pádom viac možností pri výbere svojho povolania. O to viac je ale toto štúdium "náročnejšie " :-).

Q: A čo by si poradila študentom, ktorí sa pre štúdium u nás už rozhodli?
A: Odporučila by som im venovať sa hlavne veciam z praxe, či už riadeniu reálnych procesov, tvorbe webových stránok, vytváraniu databáz a podobne. A hlavne pracovať na sebe aj mimo školy a venovať sa tomu, čo ich baví.

Q: Čo hovoríš na dostupnosť študijných materiálov a na vybavenosť našich laboratórií?
A: Dostupnosť študijných materiálov bola super. Všetko, čo sme potrebovali, sme našli v e-learningu Moodle alebo na stránke ústavu. Obrovským plusom boli aj video-prednášky. Vybavenosť laboratórií je dobrá a myslím si, že sa stále zlepšuje, ale mali by sa využívať častejšie.

Q: Na čo zo svojho študentského života rada spomínaš?
A: Ako sme sa báli pred TAR I, že koho zase pán Ing. Martin Klaučo :-) vyhodí z cvika. A na obedy, na ktorých sme neraz riešili správne odpovede na vstupné písomky :-).