Čo hovoria absolventi IAM #9

Nikolka tento rok úspešne ukončila náš inžiniersky študijný program Automatizácia a informatizácia v chémii a potravinárstve s Cenou rektora STU a s Cenou dekana FCHPT. Ako výborná študentka zvažovala možnosť pokračovať u nás v doktorandskom štúdiu, ale nakoniec sa rozhodla pre prácu vo významnej nadnárodnej spoločnosti. Tento týždeň nám porozprával o tom, ako sa jej v novej práci darí a ako sa jej páči na zahraničnej služobnej ceste.

alt

Q: Kde si teraz zamestnaná?
A: Som zamestnaná vo firme KBC Group.

Q: Čomu sa v práci venuješ?
A: Mám na starosti support aplikácie Murex. Teda investigovanie problému, nájdenie riešenia, naprogramovania a nakoniec exportovaniu na produkciu, teda do reálneho sveta :)

Q: Vo svojej práci vo finančnej sfére asi naplno využívaš výhody zamerania nášho unikátneho bakalárskeho študijného programu, ktorý v sebe kombinuje automatizáciu, informatizáciu a manažment. Čo z toho, čo si sa na našej škole naučila využívaš vo svojej práci?
A: Z nášho programu využívam programovanie v jazyku SQL a XML. Nedá sa veľmi povedať, že pracujem v odbore, ale na druhej strane, moje projekty, ktoré som v škole robila, a ktoré ma bavili, boli skôr zamerané na čistú informatizáciu. Takže momentálne som veľmi spokojná s mojou prácou :)

Q: Aké pracovné benefity máš vo svojej novej práci?
A: Nakoľko je to banka, tak mám zvýhodnené všetko okolo účtov a poistení. Mám tiež služobný mobil, tarif, notebook a ďalšie veci. Novinka je karta MultiSport, z ktorej mám najväčšiu radosť.

Q: Už si stihla absolvovať aj zahraničnú pracovnú cestu. Kde si a na čom tam pracuješ?
A: Práve som v Belgicku. Mesiac tu robím support a mám trainingy, ktoré mi tu dávajú experti z viacerých oddelení.

Q: Ako sa ti páči v Belgicku?
A: Je tu super, nie je tu až taká zima ako u nás :D. Majú veľmi pekné mestá, hrady, pamiatky, múzeá. A to belgické pivo a čokoláááda...mmm.

Q: Počas inžinierskeho štúdia u nás si absolvovala aj zahraničné pobyt v rámci programu ERASMUS. Kde si bola a ako sa ti tam páčilo?
A: Bola som v Prahe. Prežila som tam naozaj krásnych päť mesiacov, na ktoré budem spomínať do konca života. Nemyslím len Erasmové párty :D, ale celkovo. Škola, profesori, spolužiaci, Erasmové spolubývajúce. Ľutujem, že som nevyužila každý jeden mesiac, ktorý mi Erasmus ponúkal. Určite by som išla do viacerých krajín, aj keď tomu predchádza kopu papierovačiek.

Q: V čom bolo vyučovanie na VŠCHT v Prahe odlišné od vyučovania u nás?
A: Bolo zamerané na prax. U nás sa veľmi dbá na teóriu. Najmä v bakalárskom štúdiu. Majú tam viac možností pracovať na reálnych projektoch pre firmy ako my.

Q: Zostal ti popri náročnom štúdiu voľný čas aj na spoznávanie Prahy?
A: Mala som viac času popri štúdiu v Prahe ako v Bratislave. A to som neabsolvovala predmety, ktoré boli určené zahraničným študentom, ale domácim. Pre pochopenie, kým na tom istom predmete českí študenti robili desať projektov, Erasmáci len tri :D. Ale zvládala som to bez problémov. Na všetko bolo dosť času. Kým som bola v Prahe, navštívila som veľa miest v ČR a nakoniec som si odtiaľ odskočila aj do Talianska. Mám mnoho zážitkov, spoznala som mnoho ľudí a kultúru veľa krajín. Erasmus odporúčam každému študentovi.

Q: Odporučila by si študentom, aby išli študovať k nám na automatizáciu?
A: Náš odbor je pre študentov, ktorí sa chcú učiť a učiť a učiť. Ja som si vybrala tento odbor, pretože mal široké uplatnenie. Nie ste expert v jednom smere, ale máte široký záber a expertom sa môžete stať v praxi.

Q: A čo by si poradila študentom, ktorí sa pre štúdium u nás už rozhodli?
A: Nájsť si smer, ktorý ich baví a venovať mu toľko času, koľko je len možné. Každý projekt, bakalárku či diplomovku... ono sa im to v živote vráti naspäť.

Q: Čo hovoríš na dostupnosť študijných materiálov a na vybavenosť našich laboratórií?
A: V bakalárskom štúdiu to bolo niekedy ťažšie, niekedy bolo potrebné kupovať si knihy. Našťastie, vždy sa nájde študent z vyššieho ročníka a ochotne vám ju predá. Ale inžinierske štúdium bolo super. Prednášky, prezentácie v e-learningu Moodle. Dokonca videá na YouTube. Nič lepšie nie je pred skúškou, ako pozrieť si prednášky znovu.

Q: Na čo zo svojho študentského života najradšej spomínaš?
A: Na vaše kreslenie na tabuľu a nasledovnú otázku: "Viete čo je to?" :D

alt

alt

alt