Ja vs. UniSim Design

Keď som sa rozhodovala, akú bakalárku chcem, mala som len jednu víziu a to nesedieť doma nad knihami a prepisovať ich obsah. Škola mi ponúkala mnoho možností, avšak ja som sa rozhodla pre jednu a nechcela som sa jej vzdať. Možnosť vypracovania bakalárky na ústave automatizácie a informatizácie ma nakopla natoľko, že som samú seba nechala presvedčiť a skočila som priamo do deja.
Vďaka Ing. Oravcovi sme našli správne riešenie a to pravé orechové pre mňa. Prvé slová zneli UniSim Design. Priznám sa, nikdy som o tom nepočula a troška som sa zľakla. Ale čoho? Hovorila som si, čo to je, prečo práve UniSim a ako to zvládnem? Niet sa čoho báť. Aspoň zatiaľ.
Po prvej konzultácii mi to bolo už jasnejšie a predstava o mojej bakalárke sa napĺňala. Dozvedela som sa stručné, ale jasné informácie, čo je UniSim Design, na čo slúži a čo dokáže. A čo bude približne mojou úlohou na najbližší semester, až do odovzdania bakalárky.

Simulink alebo UniSim Design

Predstavte si Simulink z Matlabu. Samé krabičky pospájané šípkami, v ktorých si zadefinujete rôzne premenné, nastavíte simuláciu, stlačíte štart a vyhodí vám to veľa okien s grafmi a s číslami. Čísla si prepíšete na zdrap papiera a doma s tým pracujete.
V prípade UniSim Design, je to podobné. Poskytuje jasné a výstižné grafické znázornenie procesných schém. Vzhľad simulačnej schémy sa dá porovnať so skutočnosťou aspoň okrajovo. Nastavenie takejto schémy vôbec nie je jednoduché, stačí malá chybička pri zadávaní parametrov a celý systém vám môže spadnúť a medzi mnohými blokmi môžete hľadať chybu ako ihlu v kope sena. Čo tým chcel básnik povedať? Radšej sa 3-krát skontrolujte pri zadávaní parametrov, pretože ak budete mať schému s 20 blokmi, bude už neskoro.

Ako to funguje?

UniSim Design sa využíva pri simulácii technologických procesov. Jeho obrovskou výhodou oproti Simulink-u je to, že akonáhle začnete spájať bloky, ktoré obsahujú časť zadaných parametrov, je schopný dopočítať zvyšné hodnoty. UniSim Design podporuje modelovanie procesov destilácie, reakcie, prenosu tepla, rôzne operácie v oboch ustálených a dynamických prostrediach, atď. Tieto modely dokážu dodávať kvalitné realistické výsledky a zvládnuť rôzne situácie, ako je vyprázdňovanie nádoby, pretekanie a spätný tok. Ďalšou výhodou je, že UniSim dokážeme prepojiť aj s Microsoft Excel v prípade, že chceme exportovať získané hodnoty napr. z grafu v tabuľkovej forme. UniSim umožňuje inžinierom hodnotiť dopad svojich návrhových rozhodnutí skôr v projekte, taktiež umožňuje používateľom rýchlo zistiť, či zariadenie funguje pod danou špecifikáciu.

Čo mám ja spoločné s UniSim?

Možno tie ihly v kope sena. A možno len mierny chaos z toho, čo robím, tým že celé prostredie UniSim-u je pre mňa nové. Tiež sa niekedy pomýlim a potom pol dňa hľadám chybu, ktorú mám celý čas pred nosom. Avšak mojou úlohou je naučiť sa pracovať v tomto programe, vytvárať rôzne študijné materiály a pochopiť, ako daný program funguje. Neskôr nájdeme chemicko-technologický proces, ktorý budem chcieť navrhnúť a riadiť.

alt