Riadenie objektu v prúde vzduchu

V mojej semestrálnej práci som sa venoval identifikácií a následnému návrhu riadenia pre dané zariadenie. Toto zariadenie sa označuje aj ako Flexy.

Čo je to vlastne Flexy?

Flexy je hardvérové zariadenie s otvoreným zdrojovým kódom v riadení procesov. Opisuje jednoduchý systém s jedným akčným členom – ventilátorom a jedným ultrazvukovým snímačom. Tento systém umožnuje meranie rýchlosti ventilátora a snímanie vzdialenosti predmetu (ruky) od ultrazvukového snímača. Po roztočení ventilátora prúdi vzduch trubicou, kde sa nachádza objekt, ktorý sa následkom hydrodynamického tlaku vznáša. Zariadenie je vybavené mikroprocesorovou jednotkou ARDUINO, ktorá umožňuje plynulé prechody, medzi jednotlivými módmi riadenia.

IMG_0971

Mojou úlohou bolo identifikovať a navrhnúť regulátor pre tento proces.

Veľmi zaujímavá bola identifikácia, na ktorú sa použila rekurzívna metóda najmenších štvorcov. Človek by ani nepovedal, ako sa pri odvodzovaní tejto metódy identifikácie tak skamaráti s gréckym písmenom théta, ktorú som pred skúškou nemal vôbec v láske :D

Semestralny_1_SK

Riadenie na tento proces nám zabezpečuje:

  • dvojpolohový regulátor,
  • PID regulátor.

Na záver by som povedal len..
..naša škola nám dáva možnosti, kde môžeme uplatňovať získanu teóriu na niektoré vybrané reálne procesy. Niektoré sú jednoduchšie, iné komplikovanejšie. A aj keď sa nie vždy všetko podarí na prvý pokus, treba mať len ochotu, chuť a hlavne čas sa tomu povenovať trošku bližšie a hlbšie a výsledok na seba nenechá dlho čakať.