IAM na Shinshu University Nagano

Tento február sa nám s Jurajom Oravcom podarilo navštíviť Shinshu University Nagano, v Japonsku. V priebehu decembra sme dostali pozvanie od profesora Chidu, s ktorým sa minulý rok podarilo nadviazať vedeckú spoluprácu. Počas návštevy sme mali možnosť vidieť technologické procesy, ktoré majú k dispozícii na ich ústave. Obzvlášť nás zaujímal takzvaný pneumatický izolačný stôl. V Japonsku pracujú na takomto zariadení, ktoré slúži na eliminovanie slabých vibrácii zeme. V Japonsku sú takéto „minizemetrasenia“ veľmi bežné a môžu časom poškodzovať niektoré citlivé zariadenia. Aby sa predišlo tomuto zbytočnému znehodnoteniu, tak spomínané citlivé zariadenia sú umiestnené na izolačnom pneumatickom stole.
stol
Okrem tohto zariadenia sa im podarilo vyvinúť „kombajn na šalát“ na diaľkové ovládanie. Je to zariadenie, ktoré automatizuje zber šalátu na poliach. Dokáže so šalátom manipulovať tak, aby nepoškodil jeho jemné lístky a zároveň, aby ho odstrihol na správnom mieste pri koreni. Mne osobne sa veľmi páčilo ako na Shinshu University učitelia aj žiaci spolupracujú na vývoji jedného komplexnejšieho zariadenia, ktoré je potom vhodné priamo do praxe. Samozrejme majú aj individuálne úlohy a projekty, ale ich oddelenie stojí za zrodom dvoch veľmi užitočných zariadení, ktoré uľahčujú alebo budú uľahčovať prácu mnohým ľuďom. A popri vývoji úplne nového zariadenia sa ešte venujú vývoju vlastných riadiacich algoritmov pre navrhnuté zariadenia.  Počas návštevy Japonska sme však aj my ponúkli náhľad do našej činnosti a mali sme prednášky o niektorých témach, na ktorých momentálne pracujeme. Keď už sme boli v Japonsku, tak sa nám naskytla aj príležitosť navštíviť miestne pamiatky. Ešte v Nagane sme navštívili Zenko-ji Temple, krásny budhistický chrám. Sprievodcov nám robili naši hostitelia.
20190220_143918
A keďže sme prileteli a odleteli z Tokya, tak sa nám naskytla príležitosť
pozrieť si aj Tokyo. V Tokyu sme navštívili SkyTree Tower – najvyššiu budovu v Japonku a užili sme si majestátny výhľad na Tokyo. 
20190223_151928
Navšívili sme aj elektrické mesto Ahakibara.
20190222_181449