Algoritmus odstraňujúci odraz zo skla na fotografii

Stojíte za oknom, pozeráte von a zrazu sa tam objaví niečo, čo si chcete zvečniť v podobe fotografie. Zoberiete foťák, cvak a je to – namiesto peknej fotky je tam váš odraz zo skla. ![odraz](/content/images/2015/05/MIT-ReflectionRemoval-1.jpg)

Presne tento problém sa rozhodli vyriešiť vedci z Massachusetts Institute of Technology. Po odfotení snímku cez okno, ktoré má dva panely skla sa na obrázku objavia dva, skoro identické, od seba mierne posunuté odrazy(väčšinou vaše) a tím z MIT vedený YiChang Shih vyvinul algoritmus, ktorý automaticky tieto nechcené elementy z digitálnej fotografie odstráni. Algoritmus stavia na práci Daniela Zorana a jeho kolegu z Jeruzalemskej univerzity. Jeho práca spočíva v tom, že rozdelí celý obrázok na bloky veľké 8x8 pixelov a následne určuje ako súvisí jeden pixel s druhým. Použitím tejto techniky je možné určiť, ktoré časti fotografie sú súčasťou odrazu a ktoré sú snímanou scenériou za oknom. ![odraz2](/content/images/2015/05/MIT-Reflection-Removal-A1.jpg) Tento nápad posúva fotografovanie na ďalšiu úroveň. Vedci pracujú na dokončení algoritmu a dúfajú, že sa stane bežnou súčasťou nástrojových balíčkov softvérov, ktoré pracujú s fotografiami. Tým sa ale jeho použitie nekončí. Zaujímavá je tiež ambícia aplikovať tento algoritmus do „videnia“ robotov a umožniť im rozlišovať veci na ktoré sa pozerajú cez sklo a svoj vlastný odraz.
Zdroj: [This algorithm will remove the window reflection from your photos](http://mashable.com/2015/05/13/algorithm-photos-window-reflection/)