Vlastné dáta online

V rámci môjho projektu [OptiFres](/bakalarsky-projekt-alternativny-zdroj-energie/) vznikla požiadavka na uchovávanie a následné zobrazenie dát online. Na to sa dá použiť aj vlastná databáza ako som písal v článku o [zbere dát](/optifres-zbiera-data/). Je však aj možnosť použitia hostovaných služieb a jednu takú by som Vám rád predstavil. [ThingSpeak](https://thingspeak.com) je služba ktorá ponúka užívateľovi rôzne možnosti, ako napríklad spracovanie a vizualizácia dát v reálnom čase. Nemusíte sa starať o dotazy, ktoré do databázy ukladajú či vyberajú z nej. Vám len stačí správne vložiť dáta alebo nastaviť automatické vkladanie dát a to je celé najnutnejšie minimum. Potom si len pohodlne prezeráte svoje dáta v grafoch, prípadne ich môžete ale nemusíte nastaviť ako verejné a budú k nim mať prístup aj ostatní užívatelia internetu. Samozrejmosťou je aj pomenovanie osí a základné nastavenia grafov.

Poďme si to vyskúšať

K môjmu experimentu s ThingSpeak som sa rozhodol použiť [Arduino](http://arduino.cc/en/main/arduinoBoardUno), pretože ho mám doma, je lacné a na toto úplne postačí. Komu by nestačilo, je možné dáta posielať aj z iných platforiem ako Raspberry Pi a pod. K doske Arduina som pripojil senzor [DHT11](http://www.adafruit.com/products/386), ktorý je schopný merať teplotu a vlhkosť. Je pomerne lacný, takže hodnoty z neho sú s presnosťou na 5% (vlhkosť) a 2°C (teplota). ![DHT11](/content/images/2015/04/ED01-09-0045-B-600x600.jpg) Takže máme sensor, máme dosku. Z povahy senzora vyplýva, že idem merať teplotu a vlhkosť. Meranie je realizované v mojej izbe za PC a celé zapojenie vyzerá takto: ![arduino](/content/images/2015/04/ardajano.jpg) Ako vidno na obrázku, tak k Arduinu je pripojený ešte EthernetShield, do ktorého je možné pripojiť sieťový kábel. Potom to stačí naprogramovať. Na oficiálnej stránke je uvádzaný skript ale ten mi nefungoval, tak som použil skript [odtiaľto](https://github.com/8enSmith/Arduino-DHT11-Thingspeak/blob/master/DHT11_Ethernet_Sketch.ino), ktorý som si mierne upravil a funguje. Dáta o vlhkosti a teplote posiela cca každých 30 sekúnd.

Vlhkosť


**Teplota**
Ak sa grafy nezobrazili v oknách, tak ich nájdete [tu](https://thingspeak.com/channels/32719). Občas na senzor dýchnem alebo ho priložím k vetráku od PC, nech nie je graf taký nudný - konštantný.
**OptiFres**

Takto sa teda dá pozorovať reálny proces (v hore uvedenom prípade vlhkosť a teplota v mojej izbe) online, v reálnom čase. V rámci projektu OptiFres využijem ThingSpeak len ako úložisko dát, tie potom z neho "vytiahnem" v jSON formáte a vykreslím pomocou inej služby, ktorá ponúka viac možností čo sa týka vzhľadu a funkcionalít grafov.