Batéria nabitá za minútu

Nedávno som tu čítal článok o robotickom basketbale na Stanforde. Nejakú jeho podobnú variantu by sme mohli uskutočniť aj u nás na [STU FCHPT](http://www.fchpt.stuba.sk), ale o tom potom. Chalani zo Stanfordu sa opäť blysli a to batériou, ktorá je schopná plného nabitia už za minútu. Lithium-ion batérie boli svojho času ako dar z nebies. Nahradili ich ťažších alkalických predchodcov snáď vo všetko kam sa batéria dá vopchať. Dnes už aj takéto batérie začínajú zápasiť so vzrastajúcim dopytom po mobilnej energii a čo sa týka ich bezpečnosti, tam to tiež nie je rúžové. Tu sa na scénu dostávajú hliníkové, teda Aluminium-ion batérie, ktoré vyvinuli na Stanford University. Výhod týchto batérií je hneď niekoľko. Jednou z hlavných je to, že sa nabijú za jedinú minútu! Ďalším ich plusom je, že sú nevýbušné. Môžete do nich pokojne vŕtať a nič sa Vám nestane. Sú tenké a ľahké. Môžu byť opakovane nabíjané až 7500 krát bez straty kapacity, čo je sedem a pol krát viac ako ich lítiové ekvivalenty.

Samozrejme nájdu sa aj nevýhody. Zatiaľ sú schopné generovať len 2 volty, čo nestačí ani na zasvietenie LED-ky a množstvo energie, ktoré sú schopné uchovať je len 40W na kilogram materiálu, zatiaľ čo Lithium-ion batérií sa hustota energie pohybuje od 100 do 206 W/kg.

Aj napriek nedokonalostiam, sú tieto batérie perspektívnou alternatívou vo svete batérií a ich vývoj stále pokračuje.
Zdroj: [Stanford's aluminum battery fully charges in just one minute](http://www.engadget.com/2015/04/06/stanfords-battery-charges-in-one-minute/?ncid=rss_truncated)