Bezdrôtový prenos elektrickej energie

*„Medzi genialitou a šialenstvom je len tenká čiara.“* Túto vetu počúval Nikola Tesla zrejme často, avšak nie náhodou. Vo svojom čase bol považovaný za génia a blázna súčasne. Jeho nápady boli tak prelomové a nadčasové, až sa zdali šialené. Jedným z nich bola aj bezdrôtová distribúcia elektrickej energie. Do akej miery sa mu podarilo tento nápad realizovať je dodnes nejasné, pretože veľa z jeho vynálezov bolo zámerne zničených, či zamlčaných. Isté však je, že tento koncept v ostatných rokoch opäť ožíva a vedci ho seriózne skúmajú a rozvíjajú. Ak ste už počuli o tom, že smartphone sa dá nabiť bezdrôtovo a tešíte sa, že bude koniec zamotaným káblom od nabíjačiek, je tu ďalšia dobrá správa. ![wireless](/content/images/2015/05/how-wireless-charging-works-resonant.jpg) O bezdrôtových nabíjačkách sa viac dočítate [tu](http://powerbyproxi.com/wireless-charging/).

Vedci z univerzity Tongji, v čínskom Šanghaji prišli na to, ako zvýšiť efektivitu bezdrôtového prenosu energie použitím magnetických metamateriálov. Metamateriály sú umelo vyrobené kompozitné materiály, ktoré vďaka svojej vnútornej štruktúre získavajú neobvyklé elektrické a magnetické vlastnosti. Nová metóda umožňuje zvýšenie efektivity prenosu z pár percent na hodnotu približne 20 % a to na vzdialenosť 4 cm. ![grafy](/content/images/2015/05/1-wpt.jpg)

**T a R sú objekty, medzi ktorými je realizovaný bezdrôtový prenos elektriny.**

Takéto zlepšenie dovoľuje použiť túto technológiu napríklad pri nabíjaní kardiostimulátorov či vozidiel poháňaných elektrinou. Toto zvýšenie efektivity má na svedomí špecifická štruktúra a tvar metamateriálov, ktoré vedcom zo Šanghajskej univerzity umožňuje v určitom rozsahu manipulovať s magnetickými vlnami tvorenými prvým objektom, ktoré na druhom objekte vytvárajú elektrické napätie. Tento koncept ďalej zdokonaľujú, aby bol v budúcnosti aplikovateľný v rôznych zariadeniach, ako medicínskej technike a pod. ![prenos](/content/images/2015/05/wpt.jpg)

Prenos elektrickej energie bezdrôtovo má nesporne veľkú perspektívu, pretože jeho využitie posúva technológiu o ďalší kúsok vpred.
Zaujímavosť:

Čo sa metamaterálov týka, tak okrem neobvyklých elektrických a magnetických vlastností získava aj veľmi zaujímavé optické charakteristiky a to záporný index lomu. Fyzik Jason Valentine vysvetľuje princíp metamateriálov ovplyvňujúcich index lomu na príklade pozorovania ryby vo vode. Ak pozorujete rybu vo vode, tak sa vám zdá byť ďalej, než v skutočnosti je. Podobne aj palica ponorená do vody vyzerá ako by bola zlomená. Keby sa však voda chovala ako metamateriál, tak vďaka svojim optickým vlastnostiam by sa zdalo, že ryba je nad vodou.

Zdroj: Wireless power transfer enhanced by metamaterials