Uganda, Perla Afriky

Pred pár dňami sme sa vrátili z úžasného výletu v Afrike.
S priateľom sme strávili nezabudnuteľných sedem dní v Ugande, ktorej sa tiež hovorí „perla Afriky“. Winston Churchill, autor tohto výroku, sa nemýlil pretože tento titul jej skutočne právom patrí.

Náš program na týchto sedem dní bol poriadne nabitý a zameraný najmä na návštevu národných parkov a tropických dažďových pralesov. Každý deň sme mali možnosť vidieť africkú divočinu na vlastné oči, vychutnávať si nádherné tropické počasie a prekrásnu prírodu všade okolo.

alt
Zebra stepná, typická širšími čiernymi pásmy na bielom tele

alt
Šimpanz v tropickom dažďovom pralese

To čo som poznala len z NatGeoWild a z iných dokumentárnych programov sa zrazu premietlo do reality a ja som si splnila jeden obrovský sen.

alt
Slon africký

Uganda, krajina bohatá na národné parky, prírodné jazerá, turistické destinácie je z iného pohľadu veľmi chudobná krajina. Žije tu približne 40 miliónov ľudí a viac ako polovica celkového obyvateľstva žije v obrovskej biede. Dá sa povedať, že v Ugande sú buď bohatí alebo chudobní. Zlatý stred tu neexistuje, stredná vrstva obyvateľstva chýba.

Každý deň počas cesty z jedného bodu do druhého sme sa pozerali na ľudí žijúcich v týchto ťažkých podmienkach. Deti, bez oblečenia, bez topánok, utekajúc k autu s vystretou rukou a vykrikujúc „DAJ MI, DAJ MI“. Boli to veľmi silné okamihy kedy sme sa cítili úplne bezmocne.

Keďže vzdelávanie v Ugande, na rozdiel od vzdelávania na Slovensku, je na školách spoplatnené, do školy môžu chodiť len deti, ktorých rodičia si to môžu dovoliť. To je dôvod prečo tak veľa ľudí ostáva bez vzdelania, dokonca aj toho základného.
Niektoré deti, ktoré do školy nemôžu chodiť, vo veku 8 – 9 rokov, sú už dosť veľké na to, aby pomáhali svojim rodičom s prácou a živobytím. Často sme videli deti pásť na lúkach dobytok, kosiť trávu popri cestách...

Pre tých šťastnejších je tu trojstupňový vzdelávací systém.
Malé deti, od 3 rokov začínajú chodiť do materských škôl.
V šiestich rokov začínajú základnú školu. Základné predmety, ktoré sa tu učia sú matematika, angličtina, základy vedy a sociálne predmety.

Po úspešnom ukončení základnej školy ich čaká stredná škola, ktorá trvá štyri roky a je ukončená záverečnými skúškami.
Mali sme možnosť navštíviť jednu základnú školu. Deťom sme priniesli cukríky, perá a malé drobnosti. Tá úprimná obrovská detská radosť...😊 Okrem detí sa našej návšteve veľmi potešil riaditeľ a pedagogickí pracovníci, pretože pre tieto deti je to akási forma motivácie keď vidia študentov, ktorí cestujú a navštevujú rôzne krajiny sveta. Veríme, že aj my sme ich motivovali a dodali odvahu na sebe usilovne pracovať.

alt
Rozlúčka s deťmi po našej návšteve v miestnej škole

Pre deti tu zriedka jazdia aj školské autobusy. Záleží zas na rodičoch, či si môžu dovoliť poslať svoje dieťa do školy na autobuse. Preto väčšinou deti chodia do školy pešo. Z domu odchádzajú veľmi skoro a vracajú sa neskoro večer, pretože musia kráčať 10 – 15 kilometrov každý deň, aj v prípade nepriaznivého počasia. Večer, keď sa vrátia, utekajú k potokom a ručne si perú svoje rovnošaty, aby boli pripravené na ďalší deň.

V Ugande je viac ako 90 univerzít. Tá najväčšia Makerere university je v hlavnom meste. Študuje tu približne 25 tisíc študentov z celého sveta. Okrem domácich tu majú veľké zastúpenie študenti z Británie, USA, Kanady, Nórska a veľa ďalších.

Rovnako ako u nás, študenti majú trojmesačný semester a potom skúškové obdobie. S tým rozdielom, že každý semester je spoplatnený. V závislosti od kurzu, ktorý si študent vyberie je poplatok od 600 USD, inžinierske kurzy a medicína ešte oveľa viac.
Táto univerzita má svoj vlastný kampus, v ktorom sú študenti ubytovaní. Po príchode do Ugandy, tento kampus bol prvým miestom kde sme boli ubytovaní. Je to obrovský areál, v ktorom nájdete snáď všetko.
Študenti majú k dispozícii veľké knižnice, kde si môžu požičať knihy, robiť úlohy, pripravovať sa...
Podobne ako naša fakulta, aj táto univerzita má online learning, ktorý študentom pomáha a v mnohých veciach uľahčuje štúdium. Pripojenie na internet je nielen na univerzite, ale aj v celom areáli samozrejmosťou.

O niečo horšie je to s internetom v hoteloch a reštauráciách. V lokálnych reštauráciách sa k internetu nepripojíte, ale aspoň si tam môžete pochutnať na výbornom jedle.
alt
Lokálne jedlá, typické ugandské jedlo je MATOKE - kaša zo sladkých zemiakov a zelených matoke banánov a chapati placka (vpravo dole)

Drahšie reštaurácie už majú aj wifi pripojenie na internet, takže pokiaľ v meste nevypadne elektrika alebo sa nestane niečo horšie, pokojne môžete surfovať po internete.
V prevažnej väčšine hotelov, v ktorých sme boli ubytovaní sme mali prístup k internetu. Hoci, pár krát sa stalo, že v celom meste vypadla elektrika a hotely fungovali na externý zdroj.

Rovnako ako my, aj ľudia v Ugande používajú mobilný internet, vďaka ktorému sú oveľa flexibilnejší.
Napríklad používajú známu aplikáciu uber, vďaka ktorej si zavolajú taxík a dostanú sa na miesto kde potrebujú.
Taxíky v Ugande sú veľmi špecifické. Hoci majú obmedzený počet sedadiel, prepravujú aj 15 ľudí :)

Sú populárne, veľa ľudí cestuje do práce alebo z práce práve týmito taxíkmi, ale asi najpopulárnejší dopravný prostriedok v celej Ugande je "boda boda". Sú to motocykle, ktoré slúžia ako taxíky.
Obľúbené sú z viacerých dôvodov. Sú rýchle, sú lacnejšie ako klasické taxíky a v prípade dopravnej zápchy môžu ľahko prejsť pomedzi stojace vozidlá. Boda boda taxíky nájdete naozaj na každom rohu.

alt

Typické taxíky aj pre 20 ľudí, vpravo "boda-boda" taxi

Ak mám úprimne odpovedať na otázku ako sa mi páčil tento výlet, nemôžem povedať nič iné len to, že Uganda ma od prvého okamihu okúzlila, a často som ostala len v nemom úžase z toho čo som mala pred očami.

Prevažná väčšina informácii, ktoré sa k nám dostávajú hovoria o väčšine afrických krajín, aj o Ugande, len ako o chudobnej krajine, plnej chorôb, hladujúcich detí a umierajúcich ľudí. Áno, s chudobou a ťažkými životnými podmienkami sme sa stretli, ale okrem toho, Uganda má veľa čo ponúknuť a rozhodne sa ju oplatí navštíviť!

Ak by ste mali záujem dozvedieť sa o našom výlete oveľa viac (fotografie, videá, iné info) , veľmi radi sa o to s vami podelíme :)