IAM na CDC 2018 na Miami, Florida

Tento rok sa konal 57. ročník prestížnej medzinárodnej konferencie IEEE Conference on Decision and Control (CDC 2018) na Miami na Floride.

miami

Mal som tú česť aktívne sa zúčastniť tejto konferencie za ÚIAM a prezentovať na konferencií náš príspevok:

Juraj Oravec – Monika Bakošová – Linda Hanulová: Experimental Investigation of Robust MPC Design with Integral Action for a Continuous Stirred Tank Reactor,

v ktorom sú analyzované možnosti zvýšenia kvality riadenia chemického reaktora pomocou rôznych nastavení robustného prediktívneho riadenia. Praktická implementácia navrhnutého riadenia sa realizovala pomocou nášho softvéru mup.
Tiež som mal česť predsedať sekcií Process Control.

lecture

Na tejto konferencií sa stretlo približne 2000 účastníkov z celého sveta, ktorí mohli spoločne zdieľať a rozvíjať najnovšie vedomosti z mnohých oblastí pokročilého riadenia procesov. Konferencia ponúkla účastníkom bohatý program. Nebolo jednoduché vybrať si zo širokej ponuky, keďže súčasne prebiehalo viac ako 20 prednášok.

Všetci účastníci konferencie sa každé ráno stretávali na plenárnych prednáškach. Tá najväčšia prednáška, pod názvom Bode Lecture, sa konala na počesť slávneho vedca s menom Hendrik Wade Bode. Poznajú ho aj naši študenti vďaka jeho frekvenčným charakteristikám alebo vďaka príkazu bode v prostredí MATLAB. Tento rok prednášal pred sálou plnou ľudí profesor Mark Spong na aktuálnu tému "The Centrality of Control Theory in Robotics" venovanú najnovším trendom v robotike.

bode_lecture

Sprievodný spoločenský program poskytoval priestor na ďalšie viac či menej formálne diskusie účastníkov. Napríklad ma jeden americký doktorand z univerzity v Kalifornii prekvapil otázkou, či poznám Piešťany, lebo on tam chodieval na letné dovolenky :)

banquet

Konferenčný Banquet nielen v spoločnosti našich kolegov zo ShanghaiTech University, s ktorými spolupracujeme na spoločnom vedeckom výskume v oblasti návrhu výpočtovo-efektívneho prediktívneho riadenia.

USA som už navštívil v rámci American Control Conference, ktorá sa konala v Bostone (IAM na ACC v Bostone, MA). Tentokrát som mal možnosť navštíviť jeden z južanských štátov.

bermudy

Dráha letu na Miami viedla cez povestný Bermudský trojuholník, avšak žiadne paranormálne javy neboli pozorované :)

Občianska vojna, v ktorej proti sebe stál "Juh" proti "Severu" prebiehala v rokoch 1861-1865. Hlavným dôsledkom tejto vojny bolo zrušenie otroctva 13. dodatkom ústavy USA. Florida vstúpila do vojny na strane Konfederácie spolu s 10 ďalšími štátmi. Florida je 27. štátom USA a na budúci rok oslávi 200 rokov, odkedy bola odkúpená od Španielska. Svoje meno jej údajne dali španielski objavitelia podľa toho, že ju objavili v čase Veľkej noci, po španielsky Pascua Florida. Dnes je na Floride najväčším mestom Miami. Je to veľmi kozmopolitné mesto, môžete tu stretnúť ľudí z celého sveta. Na Miami je najrozšírenejším jazykom španielčina, ktorá je ešte frekventovanejšia ako angličtina. Dokonca som mohol na Miami počuť aj slovenčinu :) Okrem jazykovej pestrosti tu môže človeka prekvapiť aj jeden zo symbolov Floridy - veľký kŕdeľ voľne žijúcich pelikánov bezstarostne prelietavajúci ponad hlavu.

santa

Aj keď tomu teplé slnečné počasie na Miami vôbec nenasvedčuje, tak vianočnú náladu sa snažili navodiť veľké vyzdobené vianočné stromčeky, vianočné pesničky a Santa Claus so svojimi škriatkami.

Na záver tri nevedecké zistenia:

  1. Otázka "How are you?" je súčasť pozdravu.
  2. V autobuse je možné platiť len v hotovosti, zo zaplatenej sumy sa nevydáva a 1-centové mince nie sú akceptované.
  3. V decembri vychádza slnko na Miami Beach okolo 7:00.

sunrise4