LEGO MindStorms: Stojaté vlnenie

Nedávno som narazil na youtube, na svoje staršie video, ktoré má už niečo vyše roka. Jedná sa o mašinku, ktorú som postavil zo stavebnice [LEGO MindStorms](http://www.lego.com/en-us/mindstorms/), ktoré mi [tu](http://www.kirp.chtf.stuba.sk/studium/) ochotne zapožičal pán Valo. V tom čase som sa zaujímal o stojaté vlnenie, takže moje myšlienky a snaha pri „hraní sa“ s LEGOm smerovali k tomu. Vytvoril som jednoduchý generátor stojatého vlnenia na obyčajnej šnúrke.

Tento generátor pozostáva zo štyroch častí.

  • Na ľavej strane je zdroj pohybu – kmitania. Motorček sa sám o sebe točí príliš pomaly na to, aby roztočil takto dlhú šnúrku, preto som k nemu poskladal prevody na zvýšenie rýchlosti. Celá táto časť je pevne prichytená ku krabici.

  • Ďalšou časťou je šnúrka samotná. S jej výberom som sa veľmi nezapodieval, zobral som čo bolo prvé po ruke.

  • Na pravej strane sa nachádza ďalší motorček, ktorého úlohou je meniť dĺžku šnúrky.

  • Poslednou časťou je ovládač, ktorý obsahuje dve tlačidla. Počet stlačení ľavého tlačidla udáva požadovaný počet vĺn. Pravé tlačidlo plní funkciu START/STOP.

Počet vĺn je daný dĺžkou šnúrky a vlnovou dĺžkou vlnenia, ktorá priamo súvisí s frekvenciou a napínacou silou. V tomto prípade bolo nevhodné meniť frekvenciu otáčania, pretože tá najvyššia, ktorú bolo možné dosiahnuť, bola tesne nad hranicou najnižšej požadovanej (inak by sa šnúrka neroztočila ale len chaoticky vlnila – odstredivá sila by neprekonala tiažovú silu pôsobiacu na šnúrku). Preto je počet vĺn upravovaný ľavým motorčekom, ktorý mení napínaciu silu šnúrky a jej dĺžku. Intervaly napnutia pre jednotlivé počty vĺn boli zistené experimentálne.