Nová generácia chladničiek

Chladničky, mrazáky, klimatizácie, všetky tieto zariadenia sú pre nás veľmi dôležité, ale zároveň sú aj obrovskými "žrútmi" energie. Len v USA pripadá na tieto spotrebiče približne až jedna tretina zo spotrebovanej energie v domácnostiach. Okrem toho, fungujú na princípe cyklického stláčania chladiva z ktorého sa pri stlačení teplo uvolní a pri rozpínaní, teplo doberá, čiže ochladzuje vnútorný priestor chladničky. Problémom je, že najvhodnejším chladivom bol napríklad chlórfluórmetan, čiže **freon** alebo na začiatku histórie chladničiek sa používal čpavok. Freon je celosvetovo zakázaný už 15 rokov, pretože poškodzuje ozónovú vrstvu a jeho náhrady už nie sú také efektívne.

Tu sa však dostávajú k slovu vedci z Technickej univerzity v Dánsku, ktorí skúmajú možnosti tzv. **elastokalorických** materiálov, ktoré pod tlakom menia svoju teplotu a pri jeho odstranení ju menia opäť. To znamená, že keď sú stlačené, ich kryštalická štruktúra sa deformuje, zahrieva sa a teplo vyháňa do okolia. Naproti tomu, keď tlak povolí, ich štuktúra sa vracia do pôvodného stavu a ochladzuje sa. Čo za mimozemský materiál to je??? Je to **super elastická** zliatina, ktorá obsahuje 48.9% niklu a 51,1% titánu. Táto zliatina môže byť opakovane deformovaná, pričom nastáva zmieňovaný elastokalorický efekt. Takto sa dá získať veľmi široká škála teplôt.

Nevýhodou tohto materiálu je, že pri životnosti 10 rokov, by musel byť opakovane stlačený približne 100 miliónov krát a takú životnosť zatiaľ žiadny elastokalorický materiál nemá. Avšak tenký film tejto zliatiny dopovaný meďou a kobaltom prináša sľubné výsledky, pretože bez únavy materiálu vydržal viac ako milión cyklov, prinášajúc schopný chladiaci efekt. Veci z Dánska hovoria, že ďalším krokom bude postavenie prototypu a odprezentovanie potenciálu týchto materiálov.

Zdroj: Solid State Refrigerators