OptiFres

sl1

Research

V predchádzajúcom článku som objasnil principiálny základ mojej práce a zároveň ozrejmil jej názov.
Len pre pripomenutie, asi každý keď bol malý, tak skúšal čo dokáže optická šošovka na slnku. Či už išlo o pálenie papiera, drievka alebo mravcov a pavúkov, tak bolo dostatočne vidno silu koncentrovania slnečných lúčov do jedného, malého bodu. A teraz si predstavte, že koncentrujete lúče zo šošovky ktorá má plochu 1m2. No je to sila! Tak som trochu pošmejdil na internete, aby som sa dozvedel viac o tom, či už niečo podobné existuje, prípadne na čo všetko ľudia už ohľadom využívania Fresnelovej šošovky prišli. Veru prišli na všeličo možné a niektoré veci sú dokonca aj zaujímavé.


National Geographic

Prvý krát som Fresnelovú šošovku videl v tv show nazvanej None of the Above vysielanej na National Geographic. Predviedli tam s ňou zaujímavý pokus a pri rozmeroch šošovky približne 1m2 dokázali zapáliť kus dreva, roztaviť kov a dokonca aj kameň! Celú epizódu, Sizzling Sunlight, si môžete pozrieť tu.

fres

Tokyo Institute of Technology

Aj vedci z Japonska objavili potenciál fresnelovej šošovky. Tak isto, ako v mojom projekte, tiež automatizovali natáčanie šošovky za slnkom, ale energiu využili veľmi zaujímavým spôsobom a to na výrobu vodíka. Vodík sa dá skladovať a tým robí túto energiu využiteľnú vtedy, kedy ju treba. Ich výskum prináša sľubné výsledky a tým mi sú aj motiváciou, keď vidím, že to, do čoho sa púšťam má skutočne reálny význam.
Can Lasers Help Decrease Our Dependence on Fossil Fuels?


reaction


Domáci majstri

Aj doma sa s fresnelovou šošovkou pohrali rôzni, šikovní aj menej šikovní majstri. Pri pokusoch o zohrievanie vody, varenie či pálenie všeličoho, čo im prišlo pod ruku, snáď nikto z nich nemusel volať požiarnikov.
alt
Chalan sa zrejme snaží zohriať vodu


Aj na tomto videu sa chlapík dosť pohral s riadením.