OptiFres - First eMOTIONS

Opti_Fres

**Pohyb** je pojem, každému z nás známy. Je ním podmienené prežitie všetkého živého na tejto planéte a dokonca aj bez pohybu planét, by sme tu zrejme tiež neboli. A práve pohyb planét a hviezd, v tomto prípade Zeme a Slnka, pridáva môjmu projektu jeden z hlavných problémov k vyriešeniu. Ako už zrejme tušíte, nejde o matematické vyjadrenie pohybu planét, ako to formuloval Sir Isaac Newton v jeho diele *PHILOSOPHIAE NATURALIS PRINCIPIA MATHEMATICA*.
![Opti_Fres](http://www.gaz66.sk/images/matprin.jpg)

Ide o konštrukčný problém, ktorý treba vyriešiť, aby sa kompenzoval tento pohyb Slnka na oblohe. Ako bolo spomenuté v [prvom článku](/bakalarsky-projekt-alternativny-zdroj-energie/), projekt sa zaoberá riadením pohybu. Z toho vyplýva, že je nutné vytvoriť pohyblivú konštrukciu, ktorá bude ľahká, jednoduchá, účelná a mohla by aj dobre vyzerať. Vhľadom k mojím skúsenostiam s konštrukciou pohyblivých systémov(nie su žiadne :D ) bolo potrebné veľa popremýšľať a experimentovať. Ako konštrukčný materiál som zvolil drevo. Doma ho máme všade dostatok, ľahko sa obrába a zároveň ponúka potrebnú mieru pevnosti, ktorú si zaťaženie konštrukcie vyžaduje. Čo sa týka vzhľadu, tak by sa dali zvoliť aj krajšie komponenty, keďže sú k dostaniu v rôznych DIY ( *Do It Yourself* ) obchodoch. Na potreby experimentu však bohate stačili aj nepotrebné dosky, kedže experimentálny prototyp si nevyžaduje žiadnu estetickú úpravu, pretože účelom bolo, overiť si schopnosť pohybu navrhnutej konštrukcie.
![Opti_Fres](http://www.gaz66.sk/images/drevo.jpg)
To sa aj podarilo. Bol vytvorený pohyblivý systém, ktorý je schopný otáčať sa po horizontálnej osi a taktiež aj po osi vertikálnej.

Otáčanie okolo vertikálnej osi
Otáčanie okolo horizontalnej osi

Táto konštrukcia je IBA experimentálna, takže akékoľvek hodnotenie dizajnu neprichádza do úvahy :D

O rozpohybovaní systému elektronikou si povieme nabucúce.