OptiFres: Užitočné teplo

OptiFres

Na začiatku série článkov o mojom projekte [OptiFres](/bakalarsky-projekt-alternativny-zdroj-energie/), bol rozobraný problém do podrobna a boli predstavené hlavné problémy na vyriešenie. Jedným takýmto problémom bolo, ako premeniť ohnisko slnečných lúčov na využiteľné teplo, ďalej ako toto teplo zbierať počas prevádzky systému a následne uchovávať. Ohnisko slnečných lúčov je miesto na ktoré dopadá svetelné žiarenie s vysokou intenzitou. Ako je z fyziky známe, telesá žiarenie odrážajú, absorbujú a prepúšťajú. V tomto prípade je najžiaducejšie, aby teleso, na ktoré je koncentrované žiarenie zo šošovky, toto žiarenie čo najviac absorbovalo. Preto som sa rozhodol napodobniť [absolútne čierne teleso](http://sk.wikipedia.org/wiki/Absolútne_čierne_teleso) a vytvoriť objekt, ktorý sa podobá dutine v ktorej sa toto svetlo čo najviackrát odrazí.
![ABO](/content/images/2015/04/lesson12.jpg)

**Principiálny náčrt napodobeniny absolutne čierneho telesa.**

Praktické vyhotovenie vyzerá trochu inak, ale v principe sa jedná skoro o to isté.
objekt

**Priečny rez objektu použitého v projekte.**

Ako vidno na obrázku, žiarenie dopadá na medené rúrky, ohrieva ich a tie potom ďalej toto teplo odovzdávajú vode, ktorá nimi prúdi. Táto voda prichádza z tepelne izolovaného zásobníka kvapaliny a zároveň do neho aj ohriata naspäť prúdi, čím sa teplota vody v danom zásobníku zvyšuje. Cirkulácia vody je zabezpečená čerpadlom, ktorého riadenie berie do úvahy aj teplotu nameranú vo vnútri objektu.
**Ako na to**

Najprv je potrebné nájsť si medenú rúrku a ošmirgľovať ju
postup


Nastavíme oheň :)
postup2


Nahriata rúrka je poddajnejšia a pri tvarovaní do špirály sa neláme
postup3


Ešte treba doladiť posledné detaily
postup4


Tak a máme hotovú špirálku
postup5


Tú potom vložíme do plechovky (napr. od piva), ktorá je skrátená na požadovanú dĺžku s vyvŕtanými dierami
postup6


Vložíme do nej špirálu, obalíme tepelno-izolačnou penou a tú upevníme plastovými sťahovačkami. Keďže táto časť je vystavovaná ohnisku slnečných lúčov, t.j. vysokej teplote, tak je nutné kraj obaliť napríklad alobalom, aby sa nespálila penová izolácia.
postup7


Ten je potom treba pozohybať po celom obvode prednej časti. Z vonku sa uchytí plastovými sťahovačkami a z vnútra tenkým prúžkom plechovky.
postup8


Pohľad z boku. To čo trčí zozadu je teplotný senzor, ktorý je potretý teplovodivou pastou.
postup9


Konečný výrobok.
postup10