Umelá inteligencia a literatúra

Krátky príbeh s názvom "Deň keď počítač napísal román." sa zúčastnil národnej literárnej súťaže v Japonsku a takmer vyhral prvú cenu. Na tom by nebolo nič zvláštne, pokiaľ by jeden zo spoluautorov nebola umelá inteligencia.

Písanie knižiek a komplexný tvorivý proces generovania zmysluplných príbehov už nie je výhradne závislý od kreativity ľudského autora (len čiastočne).

alt

"V deň, keď počítač napísal román. Počítač, uprednostnil svoju vlastnú radosť, pred službou človeku."

Ceľkom hlboká myšlienka na to že bola vygenerovaná umelou inteligenciou.

Pri písaní tohto románu stále zohral človek významnú úlohu. Japonskí výskumníci zadefinovali kľúčové parametre ako sú zápletka, postavy a ich charakter a niekoľko kľúčových viet na ktoré vytvorený program nadviazal a vygeneroval konečný príbeh. Čiže niečo ako daj mi nápad a kostru a ja to za teba už napíšem.

Samozrejme umelá inteligencia ešte ani zďaleka nemá takú schopnosť kreatívneho myslenia ako školená ľudská myseľ.
Výsledky však autorov povzbudili a plánujú ďalej zdokonaľovať ich program aby bol schopný stále väčšej kreativity s minimalizáciou ľudského vplyvu.
O pár desiatok rokov preto možno nebudeme prekvapení, ak pulitzerovu cenu vyhrá nejaká umelá inteligencia, ale to je zatiaľ stále trošku divokejší futurizmus. Isté však je, že umelá inteligencia už má svoje miesto aj v literatúre a autori si v budúcnosti z dôvodu konkurencieschopnosti budú pomáhať umelou inteligenciou stále viac a viac.

Viac o tejto udalosti sa môžete dočítať na weboch:
BigThink, Motherboard, Futurism, ScienceAlert