Umelá inteligencia, automatizácia a ekonomika

Ak náhodou neštudujete alebo už nepracujete v oblasti automatizácie, informatizácie a umelej inteligencie, máte zvýšené riziko že v budúcnosti Vám môže práve automatizácia a umelá inteligencia vziať vašu súčasnú prácu.
Ale tiež môžete vďaka nej získať príjem bez práce. Európska únia totiž zvažuje zavedenie univerzálneho základného príjmu každému občanovi.

alt

Keby niekto namietal že základný príjem bez práce je nereálna utopia, Fínsko už spustilo prvý takýto experiment so základným príjmom. Samozrejme netreba sa tešiť predčasne a baliť kufre do Fínska, zatiaľ ide len o pokusný experiment pre 2000 ľudí.

Automatizácia a umelá inteligencia má výrazný vplyv nielen na technologický sektor, ale aj na socio-ekonomické a právne systémy.
Jedným z príkladov je návrh o udelení práveho statusu formám umelej inteligencie ako sú roboti a boti, aby mohli byť právne zodpovední za svoje konanie.

Určite bude treba vyriešiť mnoho problémov s tým spojených aby táto idea bola reálne uskutočniteľná a funkčná. Možno sa neuskutoční a prijme sa iné riešenie.
Po revolúcii neolitickej, renesančnej, industriálnej a digitálnej stojíme na prahu novej technologickej revolúcie umelej inteligencie.
Zmeny v technologickom pokroku tlačia na zmeny v sociálnych a ekonomických systémoch, tak ako tomu bolo v minulosti.
Úlohou zodpovedných riadiacich orgánov je, aby sa správali ako dostatočne robustný regulátor a dokázali sa s meniacimi podmienkami vysporiadať bez straty stability systému, tak ako sa to stalo už mnohokrát v minulosti.