Umelá inteligencia a umenie: Incepcionizmus

Umelé neurónové siete zažívajú veľký úspech v riešení zložitých kognitívnych úloh akými sú rozonávanie hovorenej reči alebo klasifikácia obrázkov. Vo všeobecnosti ide o rozoznávanie vzorov ako jeden z hlavných problémov strojového učenia.

Porozumenie neurónvým sieťam a tomu prečo niektoré modely fungujú a niektoré nie však nie je jednoduchá záležitosť.
Preto inžinieri z google navrhli metódu ktorú nazvali príznačne incepcionizmus. Použili v nej takzvané konvolučné neurónové siete na rozoznávanie obrázkov a naučili ich na tisícoch vzoriek ako vyzerá napríklad pes, strom alebo budova. Štandardný postup v klasifikácii obrázkov je potom že ukážete neurónovej sieti nejaký obrázok, ktorý chcete klasifikovať a takto natrénovaná sieť vám povie či na ňom ten pes, strom alebo budova je alebo nie je. Incepcionosti použili opačný postup a otočili natrénovanú neurónovú sieť naopak a povedali jej že chcú vidieť aký druh obrázku sa podobá na psa, strom alebo budovu.

Takto z bieleho šumu a neurónovej siete ktorej povedali ukáž mi ako vyzerá banán, získali "predstavu" o tom ako banán asi vyzerá podľa neurónovej siete
alt
ale aj ďalšie objekty.
alt

Každá vrstva neurónovej siete zachytáva rôzne úrovne abstrakcie. Na nižších úrovniach ide o jednoduché tvary ako je priamka, kruh, alebo rohy, na vyšších úrovniach ide už o sofistikovanejšie komplexnejšie obrazce ako tváre, obrysu budov a podobne.

Incepcionisti išli aj ďalej a pýtali sa rôznych vrstiev neurónovej siete aby zosilnila a ukázala také vlastnosti ktoré nájde na danom obrázku.

Nižšie vrstvy neurónovej siete vidia napríklad niečo takéto.
alt

Vyššie vrstvy neurónovej siete už môžu napríklad v oblakoch vidieť rôzne zvieratká, tak ako sme to robievali aj my ako deti počas dlhých letných dní. Zažívali sme vtedy psychologický fenomén pareidolia, keď naša myseľ vidí obrazy známich vecí aj v objektoch kde skutočne nie sú, len ich pripomínajú.
alt
alt

A keď sa algoritmus aplikuje iteračne na biely šum z opakovaného zosilňovania incepcií výstupov z neurónovej siete môže vzniknúť niečo nasledovné.
alt
Skutočná fantázia alebo originálny sen umelej neurónovej siete. Žeby prvý krôčik ku kreatívnej umelej inteligencii?

Viac obrázkov vygenerovaných neurónovými sieťami si môžete preztieť tu, alebo aj tu.

Google však nezaháľalo a nenechá vás len pri pozeraní sa na obrázky, ale dovolí vám aj vytvoriť si vaše vlastné pomocou programu DeepDreem.
Vyskúšať si to môžete aj bez znalostí neurónových sietí na tejto web službe.
Inšpiráciou Vám môžu byť aj tento článok.

Takto nejako sa zasnívala neurónová sieť do mňa.
alt