Ako sa príjemným spôsobom uliať zo školy?

Koncom februára som mala možnosť sa zúčastniť spolu s doktorandom Ing. Petrom Bakaráčom na evente nazvanom Makeathon 2018. Popravde, ani jeden z nás na začiatku 100% nevedel, čo to je a o čo tam pôjde, ale postupne sa k tomu dopracujeme a výsledok je viac než zaujímavý.

Prečo je Makeathon úspešný a lákavý a o čo tam išlo?

Na tomto evente je najlákavejšia práve poloha, kde sa táto akcia konala a to Las Palmas de Gran Canaria. Príjemný ostrov na zregenerovanie a vyhriatie kožúškov zo slovenskej zimy, pretože denné teploty tu dosahovali aj 28 stupňov, v tom čase bolo v Bratislave -10 stupňov cez deň. Verte mi, že toto vám nikto nezávidel.
IMG

O čo išlo na Makeathone?

Je to akcia určená hlavne pre študentov vysokých škôl organizovaná nemeckou firmou, ITQ, ktorej snahou je vkladanie technológii do životného prostredia. Viac ako 200 študentov, profesionálov a sponzorov z univerzít 7 krajín sa zúčastnilo tretieho ročníka Smart Green Island, Makeathon na Kanárskych ostrovoch. Podľa zakladateľov tejto akcie sa počet zúčastnených každým rokom dvojnásobne zvyšuje.
Screen-Shot-2018-03-05-at-16.04.46
Screen-Shot-2018-03-05-at-16.05.15

Avšak, aby ste si nemysleli, že sme išli na výlet, tak sme aj niešo urobili (denne sme v dejisku Makeathonu boli viac ako 12 hodín).

Čo bolo úlohou nás študentov?

Úlohou nás, viac ako 160 zúčastnených študentov bolo vytvorenie tímov a v kratkom čase trvania akcie, teda 4 dni, zostrojiť prototyp, ktorý by dokázal pomôcť životnému prostrediu na ostrove, alebo uľahčil spôsob žitia na ostrove.

K vytvoreniu vlastného prototypu sme mali k dispozícii čokoľvek, od káblov, senzorov, motorov, po mikroovládače, až po firmy, ako ITQ, B&R, AMK, MathWorks a mnoho iných, ktoré v prípade akýchkoľvek problémov dokázali pomôcť a navrhnúť riešenie.

Po tom, ako sme vytvorili tím s nemeckými kolegami sme sa pustili do plánovania prác na našom projekte Smart Green House, t.j. inteligentný sklenník. Na zhotovenie sklenníka sme mali celkovo 4 dni a posledný večer sa odprezentoval výsledok našej štvordňovej snahy.
6ecf1af5-dc0d-46d9-8028-5f605996d473

Hlavnou myšlienkou Smart Green House bolo vytvorenie nástroja na pestovanie akejkoľvek rastliny, a to hlavne pre pracovne zaneprázdnené osoby, nešikovné osoby, alebo vlastne pre kohokoľvek. Stačí si len sadeničku vložiť do sklenníka, v aplikácii nastaviť o aký druh rastliny ide a Smart Green House sa postará o rastlinu za vás.
Náš sklenník mal na konci mnoho senzorov, senzor na meranie teplôt, senzor na meranie vlhkosti vzduchu, senzor na meranie vlhkosti pôdy, svetelný senzor. Sklenník mal aj akčné členy ako pumpa na závlahu pôdy rastliny, ale aj motor umiestnený na okne sklenníka, ktorým sa otváralo/zatváralo vetranie alebo LED osvetlenie na imitáciu slnečného žiarenia.

Informácie zo senzorov boli zasielané na cloud a na základe aplikácie v telefóne sme vedeli kontrolovať stav v sklenníku, poprípade ovládať niektoré jeho funkcie. Vzhľadom na komplexný projekt a krátky čas nebolo možné plne zautomatizovať sklenník, čo by bolo ďalším krokom. DSC_1971

Čo mi to prinieslo?

Účasťou na Makeathone som si v prvom rade prehĺbila vedomosti v oblasti mechatroniky, ktorej sa v rámci nášho odboru až tak nevenujeme, spoznala som mnoho nových ľudí a kultúr z rôznych univerzít v Európe, ale taktiež som získala prehľad uplatnenia na zahraničnom trhu, keďže sa tu odprezentovali mnohé firmy s pracovnými ponukami pre študentov. Za túto skúsenosť som nesmierne vďačná a určite ju odporúčam aj ďalším študentom.

Vtipné video z natáčania propagačného videa na záver:
Drone Crash at ITQ Makeathon 2018

Viac informácii o Makeathone a dalších pripravovaných akciách je možné nájsť na FB stránke