6 months in the US of A

Ako mnohí čitatelia tohto blogu zrejme vedia, že som strávil uplynulých 6 mesiacov na výskumnej stáži na University of California at Berkeley (UCB), pod vedením profesora F. Borrelliho. Chcel by som sa s vami podeliť o postrehy, ktoré som získal. Skôr, než sa dostanem k podstate tohto článku, by som chcel poďakovať môjmu školiteľovi M. Kvasnicovi za pomoc pri vybavovaní tejto stáže.

Život na UCB:
UC, Berkeley je jedna z piatich univerzít, ktoré zastrešuje inštitúcia University of California. Ako na všetkých amerických univerzitách vidno, že sa tu “točia” veľké peniaze. Darmo, rozpočet inštitúcie UC je skoro trojnásobný ako rozpočet Slovenskej Republiky v roku 2013. Napriek tomu, že rozpočet tejto inštitúcie je dosť rozsiahly, tak študenti ( vrátane doktorandov ) musia platiť za rôzne “služby”. Napríklad, vydanie UCB študentskej karty stojí 500USD a registrácia na danej fakulte, v mojom prípade Mechanical Engineering, stála 500USD. Alebo vstup do študentského openofficu stojí 10USD/ročne. Nebodaj by človek chcel tlačiť na školských tlačiarňach, nech sa páči 20USD poplatok za access. Taktiež vstup do knižnice, do posilňovne, do bazéna. Nič nie je “zadarmo”. Človek by možno aj čakal, že po zaplatení povinných poplatkov vo výške 1000USD si aspoň bude môcť vytlačiť článok.
Čo sa týka vzdelávacieho procesu, tak neprišiel som veľmi do kontaktu s Bc. resp. MSc. študentami, čiže tento aspekt nemôžem hodnotiť. Čo však môžem skonštatovať je, že život PhD študenta, najmä pod vedením prof. Borrelliho nie je práve náročný. Bol som svedkom, ako študenti doslova celé dní presedeli pri Facebooku a podobných aktivitách. Celý prístup bol skôr orientovaný v zmysle: “Sprav si robotu, je mi jedno kedy, ako a kde”. Tento prístup sa mne osobne páči, ale zase na druhej strane vyžaduje veľkú dávku vlastnej iniciatívy a sebareflexie.

Život v USA - infraštruktúra:
Pobyt na Berkeley resp. v San Franciscu vo mne zanechal rozporuplné zážitky. Aby som čitateľa uviedol do problematiky, tak Bay Area (aglomerácia San Francisca) je nielen rodiskom ale aj sídlom pre softwarové a hardwarové giganty ako je Apple, Google, Twitter a mnohé iné. Napriek tomu sa táto Area vyznačuje priam až zaostalou infraštruktúrou. Drevené stĺpy na elektrinu? To už vidiek na Slovensku je na tom lepšie. Cesty? No vedeli by sme nájsť mnohé paralely s bratislavskými cestami. Internet? To je kategória sama o sebe. Aj keby sme nehovorili o cene (cca 40USD/mes za DSL, cca 40USD/mes za mobilný internet, 100USD/mes a viac za optiku), tak pokrytie najme 3G signálom stojí za nič. Kvalita DSL pripojenia je mimoriadne kolísavá a optiku vám zavedie možno Comcast, ktorý máva aj trojdňové výpadky. Voda? Podľa domácich, ešte 5 rokov dozadu sa bez domáceho trojstupňového vodného filtra nedalo existovať, pretože vodovodné potrubia boli zanedbané a plávala v nich hrdza a iné somariny. Toto môžem potvrdiť, pretože aj mne sa niekoľkokrát stalo, že vodu z hrnca som musel vyliať, lebo v ňom kadečo plávalo, keď som ho načapoval. Je však pravda, že biologicky voda závadná nebola, lebo po otvorení kohútika bolo cítiť chlór až na ulicu.

Život v USA – ubytovanie:
Ubytovanie je v oblasti San Francisca obrovský problém. San Francisco ako také patri medzi najdrahšie mestá v USA. Mesačný nájom 1i apartmánu sa môže v S.F. vyšplhať aj na 10000USD. Priemerná cena domu v Berkeley sa pohybuje okolo 1.5×106 USD. Prenájom izby v rodinnom dome (môj prípad) sa pohybuje okolo 1000USD mesačne. Ja som mal však šťastie, že som našiel rodinu, ktorá pochádza z Európy, čiže sa na tento ubytovací biznis pozerali trošku inak. Američania sú schopní prenajať všetko. Prvý prenájom čo som si bol obzrieť, bola garáž s posteľou a piatimi mačkami za 800USD mesačne. Ale na internete som taktiež videl inzeráty typu: „Double tent in backyard with possibility of indoor showering“ za 700 USD. UCB International House (intrák pre zahraničných študentov), začínal na cene 1500 USD/mes za dvojposteľovú izbu a jednotka začínala na 2200 USD.

Život v USA – pre Európana samozrejmosť, pre Američana „WTF?“:
Plastové okná, radiátor, páková batéria, tehlový/panelový dom, železné stĺpy na elektrinu... A tento odstavec by som zakončil výrokom: „Američania sú síce inovátori v technológiách, no to, čo je u nás bežné, ako petržlen a tráva, oni považujú za poklad kontinentu.“
A na záver, mnou navštívené destinácie: Seattle, Hawaii, Washington, New York, Boston, Las Vegas. Z týchto miest jednoznačne odporúčam Washington a Hawaii, samozrejme.

Aloha :)