Čo robia ženy vo vede a technike?

Do istého momentu som sa vôbec nezamýšľala nad rozdielmi medzi mužom a ženou po profesijnej stránke. Ani som, chvalabohu, veľmi nemusela. Žijem v rozvinutej krajine (niekto by polemizoval, ale to teraz nechajme bokom) a mala som celkom šťastie na ľudí, ktorí medzi ženami a mužmi na pracovisku nerozlišovali. Ale spoznala som dievčatá, ktoré sa s takýmto rozlišovaním stretli, a to vo forme diskriminácie a podceňovania. Bohužiaľ, stále sú medzi nami ľudia, ktorí sú toho názoru, že ženy v niektorých odvetviach, najmä tom technickom, nemajú čo robiť.

zuzka

No mojím cieľom nie je teraz obhajovať myšlienku o tom, že sme rovnaké ako muži. Práve naopak – sme odlišné. Ale tá odlišnosť so sebou prináša benefity, na ktoré sa už dnes zabúda. Či chceme, či nie, mozog ženy a muža je odlišný. Podmieňuje to rozdiely v našom správaní a myslení. Ženy majú vyvinutejšie centrum mozgu, ktoré je zodpovedné za úsudok a sociálne správanie. Sme citlivejšie a vnímavejšie. No taktiež máme lepšiu schopnosť prepínať medzi pravou a ľavou hemisférou – čo síce znie super, ale je to v skutočnosti výhoda pre mužov. Vďaka tomu sa v porovnaní s nami viete lepšie sústrediť na jednu vec. Ako bonus máte vyššiu odolnosť voči stresu vďaka nižšej hladine kortizolu v tele.

differences-1

No pozor, tu nejde o súťaž, kto je v čom lepší. Ide o to, že každý má čo ponúknuť. Samozrejme, aj ženy vedia logicky rozmýšľať a sú systematické a muži zas vedia byť kreatívni a vnímaví. Ale vďaka istým prednostiam, ktoré každý má, sa vieme perfektne dopĺňať. Veď aj muži sú kuchári a sociálni pracovníci a ženy sú informatičky a strojárky. Preto diskriminácia a podceňovanie nie sú na mieste. Každý vieme úžasne prispieť k dielu, keď nám dovolia sa prejaviť. Ženy napríklad intuíciou a zmyslom pre detail a muži zasa systematickým myslením a výnimočnou sústredenosťou.

Takže už viete, čo robia ženy vo vede a technike? Predsa to, čo aj muži – lenže to robíme inak 😊. Rada by som zdôraznila, že nechcem tu oslavovať len ženy a ich schopnosti. Chcem pripomenúť, že rozmanitosť je dôležitá a prínosná.

A malá zaujímavosť na záver: viete, že na Medzinárodný deň žien je v Googli najvyhľadávanejší práve Medzinárodný deň mužov? Aj ten existuje – 19. novembra. Skúsme oslavovať oba dni všetci. Cieľom nie je deliť sa, ale osláviť rozmanitosť 😊.