Práca v labáku #3

Od vypracovanie mojej bakalárskej práce už prešiel nejaký čas, no rozhodla som sa aj naďalej pokračovať v práci s chemickým reaktorom aj počas inžinierskeho štúdia.

Počas semestrálnych projektov som od jednoduchých PID regulátorov prešla k pokročilým návrhom riadenia pre tento proces. Identifikovala som neurčitý model chemického reaktora zvlášť pre obidve čerpadlá, ktoré privádzajú do chemického reaktora reaktanty. Následne som navrhla a implementovala pre obidva získané modely chemického reaktora pokročilé robustné prediktívne riadenie.

Ukážka riadenia pomocou robustného MPC regulátora.
graf

Tak si to zhrňme: už som si vyskúšala návrh PID regulátorov pre chemický reaktor, navrhla som robustné MPC regulátory pre tento proces. Čo ďalej? Je tam ešte vôbec priestor na pokračovanie? Áno, je!

Na práci s takýmito procesmi je krásne to, že postupne, s nadobúdaním nových vedomostí, sa otvárajú dvere a príchádzajú nové nápady pre projekty.

V mojom semestrálnom projekte sa teraz venujem mnohorozmerovému riadeniu chemického reaktora pomocou MPC regulátora.

Na rozdiel od predchádzajúcich prách, pri tomto riadení som už potrebovala navrhnúť pozorovateľa stavov, ktorého som experimentálne ladila.
Experimentálne ladenie si vždy vyžaduje veľa času. Nikdy nikto dopredu nevie ako nastaviť jednotlivé parametre, koeficienty....Ale o to je to potom väčšia radosť, ked sa to podarí :)

Odhadnuté stavy
stavy_3_2-1

Hlavným cieľom implementácie mnohorozmerového riadenia je využiť potenciál obidvoch čerpadiel súčasne a zabezpečiť lepšiu kvalitu riadenia.

Ukážka mnohorozmerového riadenie s dvomi nastaveniami regulátora.
graf2

Na našej škole máme viacero reálnych procesov, na ktorých študenti môžu pracovať. Stačí si len vybrať, venovať tomu dostatok času a tešiť sa na zaujímavé výsledky ;)

Na záver
Práca v našich laboratóriách vôbec nie je nudná. Často krát sa ocitneme v situácii, kedy niečo prestane fungovať a je potrebné okamžite reagovať :D
reaktor