Cestné tunelové technológie a automatizácia

Mnoho ľudí si nevie predstaviť ako sa v tunelových technológiach môže uplatniť automatizácia. Pravdou však je, že po tom ako naším dopravným prostriedkom do tunela vstúpime, je to automatizácia, ktorá nás obklopuje všade navôkol. A práve touto oblasťou som sa zaoberal v mojom semestrálnom projekte. Konkrétne vývojom SCADA aplikácie (vizualizácie) umožňujúcej interakciu medzi človekom a strojmi pomocou grafického rozhrania.

Hlavný dôvod prečo aplikovať takéto moderné systémy v premávke je bezpečnosť ich účastníkov. Tú ovplyvňujú 4 hlavné faktory, a to vodiči, vozidlá, infraštruktúra a riadiace operácie (obsluha). Vážne riziká sú predstavované najmä účastníkmi cestnej premávky. Na vodiča vozidla sú kladené značné psychologické a fyzické nároky pri prejazde tunelom, pričom je vyžadovaná jeho plná koncentrácia. Okrem toho môžu vzniknúť nebezpečné situácie ako napríklad požiar, cestné zápchy, znížená viditeľnosť a zvýšená koncentrácia životu nebezpečných látok v ovzduší.

SCADA aplikácia zbiera všetky informácie z jednotlivých senzorov snímajúcich či už škodlivé látky v ovzduší pre dostatočné odvetrávanie ventilátormi, ako aj intenzitu svetla, aby sa osvetlenie prispôsobilo vodičovi a pri východe nebol oslepený alebo aj na určovanie hustoty premávky, ktorá sa potom riadi dopravnými značeniami a semaformi. Tieto informácie sa následne prehľadne zobrazia operátorovi (v prípade nebezpečenstva ho varujú a spustia núdzové režimy) a umožnia mu ovládať celý systém pomocou jednej komplexnej aplikácie.

Mnou vytvorená SCADA aplikácia bola vytvorený v softvéri WinCC Open Architecture od dcérskej spoločnosti SIEMENS-u ETM professional control GmbH. Ukážku projektu môžete nájsť na obrázku.

06

Aj keď táto téma nesúvisí priamo s chemickým priemyslom, je to ukážka toho, že na našom Ústave informatizácie, automatizácie a matematiky je široký záber možností uplatnenia sa v praxi. Koniec koncov ja ako študent aktívne pracujem od 3. ročníka bakalárskeho stupňa s firmami na reálnych projektoch a za tie dva roky som vďaka možnostiam, ktoré mi ponúkol náš odbor nazbieral mnoho skúsenosti do budúcna. Určite odporúčam aktivizovať sa v reálnej praxi už počas štúdia, keďže záujem firiem o automatizáciu je v súčastnej dobe enormný. Potrebujete na to len zápal a ochotu učiť sa nové veci.