IAM na CDC'15 v Osake

Japonské mesto Osaka hostila v decembri 2015 už 54. ročník prestížnej medzinárodnej konferencie IEEE Conference on Decision and Control.


Osaka - mesto pokiaľ len oko dovidí.

Táto konferencia predstavovala výbornú príležitosť na zdieľanie najnovších myšlienok z oblasti pokročilého riadenia dynamických systémov, ako aj nadviazanie kontaktov s výskumníkmi z celého sveta.

alt
Na plenárnych prednáškach bolo prítomných viac ako tisíc poslucháčov. Pohľad z približne polovice auditória.

Za ÚIAM sa konferencie aktívne zúčastnili doc. Michal Kvasnica, PhD., Ing. Juraj Oravec, PhD., Ing. Ján Drgoňa a Ing. Bálint Takács.

Michal Kvasnica je spoluautorom dvoch prezentovaných príspevkov a predsedal dvom sekciám. Sekcii Energy Systems predsedal spolu s Yoshihiko Susuki a sekcii Predictive Control predsedal spolu s Martinom Monnigmann.

alt

V prvý deň konferencie prezentoval Ján Drgoňa v sekcii Energy Systems príspevok:
Drgoňa, J. – Klaučo, M. – Kvasnica, M.: MPC-Based Reference Governors for Thermostatically Controlled Residential Buildings,
v ktorom sú navrhnuté nové možnosti úspory energie pri riadení tepelného komfortu budov pomocou pokročilého riadenia termostatu. Navrhnuté MPC je založené na vyriešení optimalizačného problému zmiešaného celočíselného lineárneho programovania (mixed integer linear programming), pričom na výpočet sa využívajú voľné kapacity dostupných zariadení.

alt

Na druhý deň prezentoval Bálint Takács v sekcii Predictive Control príspevok:
Kvasnica, M. – Takács, B. – Holaza, J. – Di Cairano, S.: On Region-Free Explicit Model Predictive Control, v ktorom je predstavená nová možnosť návrhu explicitného MPC bez potreby konštrukcie polytopických regiónov, nad ktorými je definovaný zákon riadenia. Zákon riadenia je vypočítaný len na základe primárnej a duálnej podmienky optimálnosti problému parametrického kvadratického programovania (parametric quadratic programming), čím je možné výrazne znížiť pamäťovú záťaž. Táto publikácia vznikla v spolupráci s Mitsubishi Electric.

alt

V posledný deň konferencie prezentoval Juraj Oravec v sekcii Robust Control príspevok:
Oravec, J. – Bakošová, M.: Robust MPC Based on Nominal System Optimization and Weighted Control Input Saturation,
v ktorom sú predstavené nové možnosti zvýšenia kvality riadenia pri návrhu robustného MPC neurčitých systémov. Zvýšenie kvality riadenia a zníženie potrebného výpočtového času na riešenie optimalizačného problému v tvare semidefinitného programovania (semidefinite programming) boli demonštrované na príklade stabilizácie chemického reaktora. Výsledky boli získané pomocou vlastného softvéru mup.

Úspešný absolvent IAM Ing. Radoslav Paulen, PhD., ktorý v súčasnosti pôsobí na Technische Universität Dortmund, predsedal sekcii Kalman Filtering spolu s Ricardom G. Sanfelice a v tejto sekcii prezentoval aj vlastný príspevok:
Paulen, R.: On the Design of a Guaranteed Extended Kalman Filter Using Set Inversion Techniques, v ktorom je predstavený nový spôsob návrhu rozšíreného Kalmanovho filtra pre nelineárny dynamický systém.

alt
Voľné pozemky sú v Osake veľmi vzácne, a tak sa využívajú rôzne alternatívy. Napríklad diaľnica vybudovaná na rieke.

alt
Doprava v Osake môže byť veľmi náročná. Do tohto metra cestujúcich natlačil zriadenec v bielych rukavičkách tak, ako to poznáme z dokumentárnych filmov. Počas rannej špičky je tento vagón vyhradený výlučne pre ženy.

alt
Pri výbere obeda vám môžu pomôcť verne vyzerajúce makety jedla.

alt
Tradičný čajový obrad v priestoroch modernej budovy.

alt
Ruch večernej Osaky.