IAM na RWTH Aachen

Približne pred rokom sa Bratislava stala na niekoľko dní hlavným mestom robustného riadenia. Konala sa tu prestížna medzinárodná konferencia IFAC Symposium on Robust Control Design 2015, na ktorej mali plenárne prednášky rôzne osobnosti, ako napríklad Eduardo Camacho, alebo Vladimir Kharitonov, ktorého naši piataci poznajú z prednášok o robustnom riadení. Na tejto konferencii sme sa z IAM aktívne zúčastnili prostredníctvom viacerých konferenčných príspevkov. V rámci tejto konferencie som dostal pozvanie na RWTH. Tento týždeň som prišiel na RWTH a počas mojej návštevy sme pracovali na spoločnej publikácii s kolegami: İlhan Mutulu, Thivaharan Albin, René Zweigel a pomocou konferenčného telefonátu aj Frank Schrödel. Okrem spoločnej publikácie sme navrhovali možnosti ďalšej spolupráce medzi RWTH a STU.

Lecture
Mal som tú česť prednášať doktorandom na RWTH o návrhu robustného prediktívneho riadenia pomocou lineárnych maticových nerovností. Okrem prednášok sme mali aj workshop, v rámci ktorého sme si prakticky navrhli robustné MPC pomocou simulácie riadenia.

V rámci exkurzie po RWTH sme si prezreli jednotlivé laboratória. Navštívili sme aj dielňu, v ktorej si študenti vyrábajú a opravujú rôzne súčiastky. Práve sa im zlomila nožička na multi-koptére, tak si na 3D tlačiarni vytlačili novú. 3D tlačiareň tiež používajú na výrobu rôznych špecifických súčiastok, ktoré nie je možné bežne zakúpiť. V laboratóriách majú napríklad obrábacie stroje rôznej veľkosti, a mnohé iné systémy, na ktorých aplikujú pokročilé algoritmy riadenia. Vytvorili si tiež skupinu štvorkolesových vozidiel, ktoré je možné riadiť s ohľadom na ostatné vozidlá. Študenti sa venujú projektom s veľkým dôrazom na možnosti implementácie získaných výsledkov v praxi.

RWTH sídli v meste, ktoré je podľa abecedy pravdepodobne prvé na svete - Aachen. Samotné mesto sa rozprestiera na mieste, kde sa stretávajú hranice troch štátov, a to Nemeckého Severného Porýnia-Vestfálska, východného Belgicka a južného cípu Holandska. Úradným jazykom je tu samozrejme nemčina, ale bez problémov sa dohovoríte takmer všade po anglicky. Aachen je univerzitné mesto a údajne až dvadsať percent jeho obyvateľov tvoria študenti. Stretávajú sa tu študenti z celého sveta a toto historické mesto so zachovalou stredovekou architektúrou je plné života. Všetko podstatné je tu dostupné pešo, teda okrem univerzity, kam je potrebné ísť autobusom, hlavne keď vytrvalo prší.

Cathedral
Katedrála Aachener Dom bola prvou pamiatkou v Nemecku, ktorá bola zapísaná na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO.

Typical_Brezel
Takmer na každom rohu nájdete malú pekáreň s čerstvými "Brezel" a voňavou kávou.

Market
Na námestí "Marktplatz" je večer pešia zóna, ktorú spestruje historická fontána, ale už od rána sa toto námestie premení na čulé trhovisko, na ktorom sa v stánkoch predáva voňavé ovocie a z kamiónov si možno kúpiť rôzne syry alebo čerstvé ryby naložené v ľade.