IAM na ShanghaiTech University

V lete navštívil Bratislavu profesor Boris Houska zo ShanghaiTech University v rámci našej bilaterálnej spolupráce na vedeckom projekte zameranom na návrh pokročilých algoritmov riadenia. Počas jeho návštevy sme spolupracovali na spoločnej vedeckej publikácii. Okrem toho mal profesor Houska tri odborné semináre na témy: Distributed Non-Convex Optimization and Control, Nonlinear and Robust MPC Using Min-Max Differential Inequalities a Branch-and-Lift Algorithm for Deterministic Global Optimization in Nonlinear Optimal Control. Na jeseň sme ja a Danka Pakšiová dostali pozvanie navštíviť ShanghaiTech University a pracovať tam na našom projekte.

alt
Shanghai - najľudnatejšie mesto najľudnatejšej krajiny sveta.

ShanghaiTech University sa nachádza v novej modernej štvrti mesta, ktorú miestni nazývajú Shanghai Silicon Valley. Koncentrujú sa tu mnohé významné firmy a univerzity. V rámci podpory rozvoja regiónu sa tu nachádza aj zóna s trvalými daňovými prázdninami.

alt
Moderná knižnica, v pozadí s vežou, ktorá je zobrazená aj v logu univerzity.

ShanghaiTech University je nová univerzita. Má štyri fakulty, z toho tri sú zamerané na prírodné a technické vedy, zatiaľ čo štvrtá je zameraná na biznis. Na univerzite pôsobia mnohí významní vedci z celého sveta, medzi nimi aj niekoľkí nositelia prestížnej Nobelovej ceny. Krátko pred našou návštevou tu bol prednášať Stephen Boyd zo Standford University, významná osobnosť v oblasti konvexnej optimalizácie.

alt
Univerzitný Campus je úplne nový a čiastočne je ešte stále vo výstavbe.

Okrem štyroch budov fakúlt vybudovaných v moderných architektonických štýloch sa tu nachádzajú aj nové internáty pre študentov a ubytovne pre profesorov, je tu veľké multifunkčné športovisko, jedáleň a niekoľko menších obchodov. Len pre túto univerzitu dokonca razia pod zemou samostatnú zastávku metra.

V rámci našej návštevy sme spolupracovali s profesorom Houskom a študentami z jeho výskumnej skupiny na viacerých vedeckých prácach v oblasti prediktívneho a optimálneho riadenia procesov. Študenti nám postupne prezentovali svoje doterajšie výsledky. Následne sme podrobne prediskutovali detaily jednotlivých projektov, analyzovali a formulovali sme ciele a možnosti našej ďalšej vzájomnej spolupráce.

alt
Výskumná skupina profesora Housku a my. Z ľava: Jiaqi Li, Boris Houska, Syuhuei Feng, Yanlin Zha, Juraj Oravec, Yuning Jiang a Daniela Pakšiová.

Počas našej návštevy sme mali prednášky aj my. V rámci svojej prednášky Regionless Explicit Model Predictive Control som predstavil myšlienky práce docenta Michala Kvasnicu o návrhu prediktívneho riadenia s explicitným zákonom riadenia, ktorý je formulovaný bez potreby geometrickej interpretácie jednotlivých regiónov. Výrazne sa tak znižujú pamäťové nároky a zvyšujú sa možnosti implementácie explicitného MPC.

Danka vo svojej prednáške predstavila možnosti optimálneho riadenia membránového procesu pomocou prístupu založeného na self-optimizing control. Túto metódu je možné aplikovať na redukciu skleníkových plynov a na zvýšenie energetickej efektívnosti riadenia procesu. Počas nášho pobytu na univerzite sme rozpracovali viaceré perspektívne projekty.

alt

Laboratória tu majú veľmi dobre vybavené. Mali sme možnosť navštíviť aj laboratórium robotiky, v ktorom študenti implementujú pokročilé algoritmy riadenia na samohybných vozidlách. V rámci jedného projektu využívajú tieto roboty na zbieranie údajov komplexného trojrozmerného modelu celého univerzitného Campusu. Na veľkej obrazovke je potom možné absolvovať virtuálnu 3D prehliadku jednotlivých budov.

alt
Sortiment v bežnom supermarkete je v porovnaní s tými slovenskými bohatší.

alt
Povedali nám, že pri ich vyberaní je potrebné byť rýchly, pretože aj keď nie sú jedovaté, tak ich uhryznutie je bolestivé.

alt
Ryža v Shanghai vôbec nemusí byť len biela.

alt
Polievka z hlavy kraba levieho.

alt
Štipľavé rezance.

alt
Nezvyčajná, ale veľmi chutná ryba.

alt
Predstavenie čínskej hudby, hranej na klasickom hudobnom nástroji.

alt
"Šikmá veža" na Tiger Hill.

alt
Finančné centrum Shanghaia má množstvo mrakodrapov. Na brehu obrovskej rieky Huangpu River, po ktorej sa plavia ťažké nákladné lode, sa nachádza slávna promenáda The Bund.

alt
Nedávno dokončená Shanghai Tower vysoká neuveriteľných 632 metrov sa zadrapuje do mrakov.

alt
Slávna Shanghai Oriental Pearl Tower ponúka výhľad na mesto z výšky 351m.