IAM v AT&T


Dňa 3. decembra sa uskutočnila exkurzia študentov automatizácie v AT&T, americkej telekomunikačnej spoločnosti, ktorá pôsobí aj na Slovensku.


Jedno z bratislavských sídiel spoločnosti AT&T.

Exkurzia sa začala predstavením spoločnosti v zasadacej miestnosti pri voňavej káve, na ktorú boli študenti pozvaní. Videli sme priestory, v ktorých zamestnanci pracujú na rôzne zmeny tak, aby sa prispôsobili požiadavkám svojich klientov. Hodiny na stenách ukazujúce presný čas v rôznych kútoch sveta len zdôrazňujú globálny význam spoločnosti a práce, ktorú tu jej zamestnanci vykonávajú. Následne sme navštívili príjemne klimatizované laboratórium, v ktorom si zamestnanci AT&T môžu testovať a analyzovať rôzne situácie z „bežného života“ počítačových sietí, ako aj hľadať riešenia rôznych neštandardných situácií. Miestnosť bola plná rôznych druhov hardvéru, z ktorých sa bežne skladá firemná sieť. Všetky tieto komponenty boli poprepájané veľkým množstvom rôznych typov káblov. Okrem nich tu boli aj viaceré zariadenia na bezdrôtovú komunikáciu.

Zdanlivo neprehľadná spleť sieťových káblov.

Exkurziu pre študentov automatizácie zabezpečil úspešný absolvent nášho ústavu automatizácie Karol Calík, spolu so svojimi kolegami Jaroslavom Stoličným a Katarínou Maslenovu. Všetci spoločne počas celého semestra pre študentov automatizácie zabezpečovali na vysokej úrovni predmet Základy sietí. Študenti sa v rámci tohto predmetu postupne oboznámili okrem iného, napríklad s pravidlami na prideľovanie IP adries, alebo s routovacími protokolmi OSPF a EIGRP. V rámci cvičení si študenti prakticky zlepšili svoje zručnosti v rôznych oblastiach, od správneho zhotovenia ethernetového kábla RJ45 až po konfiguráciu routerov od spoločnosti cisco v prostredí softvérového emulátora sietí GNS3.


Príklad konfigurácie IP routy pre router „Honolulu“.

Tento predmet je výbornou voľbou pre tých študentov, pre ktorých je pojem „sieťová komunikácia“ viac, ako len chatovanie na Facebooku.


Na záver exkurzie dostali všetci účastníci darčeky na pamiatku.