MATLAB v NBS

V Národnej banke Slovenska sa vo štvrtok 4. júna konal seminár „Moderné nástroje pre finančnú analýzu a modelovanie“ organizovaný spoločnosťou HUMUSOFT s.r.o. [→humusoft.cz]. Cieľom tohto seminára, ktorý sa koná raz za dva roky, bolo informovať účastníkov o možnostiach využitia moderných výpočtových nástrojov vo finančnom a bankovom sektore.

Na úvod privítal prítomných hostí viceguvernér Národnej banky Slovenska Mgr. Ján Tóth, M.A., ktorý vo svojom prejave zdôraznil význam využívania pokročilých nástrojov na finančnú analýzu a matematické modelovanie.

Nasledovala prednáška Francesca Perino z Talianska, ktorá pôsobí v spoločnosti MathWorks s.r.l. na pozícii Senior Application Enginner. Vo svojej prezentácií okrem iného demonštrovala využitie pokročilých nástrojov implementovaných v prostredí MATLAB na modelovanie vývoja indexu akciového trhu S&P 500.

Nasledovali prednášky, na ktorých sa účastníci mohli dozvedieť, ako Rada pre rozpočtovú zodpovednosť pomocou paralelných výpočtov v prostredí MATLAB stanovila optimálnu hodnotu dlhového limitu pre Slovenskú republiku tak, aby sa minimalizovalo riziko bankrotu. Ďalej bolo prezentované, ako možno pomocou pokročilých štatistických metód v prostredí MATLAB predikovať vývoj HDP Slovenskej republiky, ako možno využiť optimalizačný problém vo forme kvadratického programovania pri predikciách dôsledkov kurzových intervencií centrálnej banky, a mnoho iného.

Študenti a absolventi bakalárskeho študijného programu „Automatizácia, informatizácia a manažment v chémii a potravinárstve“ sa orientujú vo finančnej terminológii, majú potrebné teoretické vedomosti z oblasti matematickej optimalizácie a štatistiky, aj praktické zručnosti pri práci s prostredím MATLAB. Napriek náročnosti prebiehajúceho skúškového obdobia by pre nich mohlo byť prínosné, keby v budúcnosti navštívili podobné bezplatné semináre, čím by získali predstavu o ďalších potenciálnych možnostiach zhodnotenia svojich vedomostí.