Doktorand na pracovnom výlete v Číne?

Koncom marca som vrámci bilaterálnej spolupráce vycestovala na ShanghaiTech University, kde som strávila 2 týždne. Počas môjho pobytu som mala možnosť spoznať nielen profesora Borisa Housku, ktorý vedie oddelenie na School of Information Science and Technology, ale aj študentov, ktorí sú v jeho výskumnej skupine.

Študenti aj vedecko-výskumní pracovníci ma oboznámili s výskumom, na ktorom pracujú spoločne, prípadne s inými univerzitami vo svete. A teraz pozor!!! Vedeli ste, že študenti už aj bakalárskeho ročníka sa aktívne zúčastňujú vedecko-výskumných aktivít a publikujú svoje práce na rôznych konferenciach? Dôvod prečo som napísala predošlú vetu je ten, že by som chcela viac apelovať na naších študentov bakalárskeho/inžinierskeho štúdia, aby sa zaujímali o dianie na našom ústave a prezentovali výsledky svojej práce aj mimo našej fakulty. V tomto momente si väčšina z vás položila otázku: "Prečo je to dôležite?". Na to neexistuje univerzálna odpoveď. Avšak svojím pobytom v Číne som si uvedomila, že čím viac zo seba obetujete štúdiu, tým viac sa vám toho vráti v reálnom živote pri hľadaní stáže, či zamestnania.

Dosť mudrovania, vráťme sa k môjmu pobytu v Shanghai. Počas pobytu som mala možnosť spoznať nielen Shanghai, ale aj Peking, do ktorého som sa vybrala úplne sama a na vlastnú, ako sa vraví, päsť.

Shanghai je vzrušujúce mesto zmietajúce sa v prudkých kultúrnych zmenách. Po zrušení obchodných bariér, sa ho zmocnili sily obchodu a dizajnu. Premenilo sa na svieže, nové, skoro dokonalé miesto, kde sa dá žiť tak, ako nikdy predtým. Hoci sa nedá porovnať s históriou Pekingu, alebo pamiatkami provincie Xi'an, Šanghaj je centrom modernej Číny. Kozmopolitné mesto bežiace na koncepte „revolúcie v životnom štýle“ ukazujúce architektonické chrámy umenia, gastronómie, alebo súčasného mestského života.

file3-1

No a čo s blížiacim sa víkendom? Rozhodla som sa obetovať a riskla som cestu do Pekingu. Fúuu, to bola mega skúsenosť. Moja cesta začala na vlakovej stanici v Shanghai. Vlaková stanica v Shanghai = Letisko vo Viedni. Také veľké to bolo.

file-3

V Pekingu som strávila iba 2 dni, avšak stihla som navštíviť tie najznámejšie pamiatky, ako je Forbidden City, Temple of Heaven, a nakoniec, tramtadadááááá Great Wall of China.

file2-2

Čínsky múr bol naozaj obrovský, máte čo závidieť.

file-2

A aby sa nepovedalo, že som si válala šunky počas pobytu v Číne, tak aj ja som mala možnosť odprezentovať seba, našu krajinu ako aj oblasť výskumu, ktorej sa venujem počas PhD. štúdia.
file5