IAM na Shinshu University, Nagano, Japonsko

Minulé leto sa konala významná medzinárodná konferencie IFAC World Congress v Toulouse, Francúzsko, ktorej sme sa z ÚIAM zúčastnili, aby sme aktívne prezentovali viaceré výsledky našej práce. Medzinárodné konferencie sú výbornou príležitosťou na nadväzovanie kontaktov a vedeckej spolupráce. V rámci prezentácie dosiahnutých výsledkov sme nadviazali spoluprácu s vedeckou skupinou, ktorú vedie profesor Yuichi Chida zo Shinshu University v Nagane, Japonsko. Zaujali ich naše doterajšie výsledky a po počiatočnej práci na riešení problémov návrhu optimálneho riadenia som dostal pozvanie prísť na týždeň na Shinshu University prednášať o výsledkoch našej doterajšej práce a pracovať na dosahovaní nových výsledkov.

presentation
V rámci svojej návštevy som prezentoval aj naše výsledky na tému: "LMI-based Robust Model Predictive Control - Theory and Applications".

prednaska2
Mal som možnosť podrobnejšie predstaviť aj našu univerzitu.

vypocty

Počas viacerých diskusií sme hľadali rešenia návrhu optimálneho riadenia reálnych procesov - napríklad tlmenie silných otrasov laboratórneho stola, alebo prototypu zberača poľnohospodárskych plodín vyžadujúcich si krehké zaobchádzanie. Na výpočty spojené s riešením optimalizačných problémov na univerzite tiež používajú MATLAB, ktorý je kompletne preložený do japončiny :)

Na univerzite sa dvere neotvárajú kľúčmi, ale študenti si dvere na výborne vybavených laboratóriách odomykajú len pomocou svojich odtlačkov prstov. Na druhej strane si študenti musia pred vstupom do každého laboratória prezuť topánky za pohodlné papuče.

Akademický rok v Japonsku nezačína v septembri, ale v apríli. Bakalárske štúdium (undergraduate) v Japonsku štandardne trvá 4 roky, teda o rok dlhšie, ako je tomu u nás na Slovensku. Rovnako ako u nás, inžinierske štúdium (graduate) trvá 2 roky. Doktorandské štúdium (PhD) si v Japonsku bežne vyžaduje 3 roky, teda je o rok kratšie, ako u nás. Bežný študentský život je podobný tomu na Slovensku, avšak v jedálni by ste príbor našli len ťažko. A tak si s polievkou musíte poradiť aj bez lyžice :)

obed

Neuveriteľne realisticky vyzerajúce makety jedla uľahčujú výber aj cudzincom s minimálnou znalosťou japončiny. V menu môžu byť ešte aj ceny uvedené v japonských číslovkách.

maketa1
makety2

V Nagne sa nachádza park s historickým chrámovým komplexom, v rámci ktorého je najvzácnejší budhistický chrám Zenkoji zo siedmeho storočia.

zenkoji
Tento chrám patrí medzi významné pútnické miesta v Japonsku.

Za 100 jenov (pri súčasnom kurze je to menej, ako jedno euro) si môžete kúpiť malý balíček tenkých vonných tyčiniek, ktoré zapálite a následne sfúknete, aby nehoreli plameňom, ale zostali len dymiť. Dymiace tyčinky potom vhodíte do tradičnej nádoby k ostatným.

dym
Ovievať sa so stúpajúcim dymom by malo priniesť zdravie a ak dym zasiahne aj hlavu, tak by mal priniesť múdrosť. Tak uvidíme :)

zenkoji2
Tento symbol kvetu nájdete aj na japonských pasoch.

Nagano sa vo svete preslávilo hlavne tým, že práve pred dvadsiatimi rokmi hostilo 18. zimné olympijské hry. Údermi na tieto zvony boli olympijské hry zahájené.

zvony
Tieto zvony nemajú srdce, ale pri špeciálnych príležitostiach sa na ne udiera zvonku.

Ku "krajine vychádzajúceho Slnka" sa viažu niektoré stereotypy, ktoré by som rád potvrdil: naozaj ich považujem za najzdvorilejší národ, lebo nikde inde som nemohol sledovať situáciu, ako sa pred obchodom dve dámy 5 minút ponúkali, ktorá má vojsť prvá (a ja som ich nemohol predbehnúť :) ). A považujem ich aj za najdôslednejší národ, lebo nikde inde som nevidel zastaviť vlak z 300 kilometrovej rýchlosti tak, že dvere sa otvorili presne tam, kde bola na nástupišti nakreslená čiara pre čakajúcich. Predtým, ako vpustili cestujúcich do vlaku, celý vlak kompletne vyčistila skupina uniformovaných pracovníkov, ktorí sa na záver zdvorilo uklonili všetkým pasažierom.

shinkansen
Rýchlovlak Shinkansen vchádza do stanice v Nagane.

P.S. Na záver tri nevedecké zistenia:

  1. Aj toaleta môže byť vybavená vyspelou riadiacou technikou s veľkým množstvom ovládacích prvkov.
  2. Prepitné sa neplatí.
  3. Marek Hamšík je slávnejší ako Peter Sagan.