Čo hovoria absolventi IAM #16

Natália úspešne absolvovala inžiniersky študijný program Automatizácia a informatizácia v chémii a potravinárstve v roku 2017. Vždy patrila medzi veľmi šikovných študentov, v rámci svojich semetrálnych projektov riešila viaceré praktické úlohy ako klasifikáciu gest alebo tvorbu softvérových nástrojov aplikujúcich optimalizáciu pri návrhu riadenia. Tento týždeň nám vtipným spôsobom porozprávala o tom, kde pracuje a čomu sa vo svojej práci venuje.

natalia
Foto: Po náročnej túre na Tenerife, Kanárske ostrovy.
.
Q: Kde si teraz zamestnaná?
A: V Slovnafte, na oddelení Procesné informácie a automatizácia, krycí názov "Splnený sen".

Q: Mala si problém nájsť si po škole prácu?
A: Nie. Prácu som začala hľadať na začiatku mája, do konca mája som absolvovala 3 pohovory (Slovnaft ako posledný) a začiatkom júna bolo o mojom osude rozhodnuté.

Q: Máš medzi svojimi kolegami aj ďalších našich absolventov automatizácie?
A: Áno, Karol Ľubušký a Mišo Čižniar.

Q: Majú podľa teba zamestnávatelia na Slovensku záujem o absolventov automatizácie a informatizácie?
A: Áno. A nie len automatizácia je v móde, aj akýkoľvek iný technický odbor.

Q: Čomu sa v práci venuješ?
A: Môj pracovný deň (týždeň, mesiac,...) začína diskusiou, pokračuje diskusiou a končí diskusiou. V odbornej terminológii nazývané tiež "meeting". Milovaný aj nenávidený. Medzi tým nejaká kávička, koláčik. Tvarohový alebo aj makový. Teraz naozaj, ak by to niekto škodoradostný (napr. Karol) poslal môjmu šéfovi (znovu môžeme použiť odbornú terminológiu, a to manager). Mojou hlavnou úlohou je pracovať na vývoji informačného systému rafinérie. Popri tom sa stále učím, hlavne procesy a technológiu jednotlivých výrobných jednotiek, občas programujem makrá v Exceli, občas školím, atď. Je to pestré, ako kostým Dana Nekonečného.

Q: Čo z toho, čo si sa na našej škole naučila využívaš vo svojej práci?
A: Čítanie a písanie. A malú násobilku. Nie počkať, to som sa naučila na základnej. V tom prípade nič.

Q: Chodievaš aj na služobné cesty vďaka svojej novej práci?
A: Áno. Niekoľkokrát som bola v Maďarsku (exotika, viem). Sem príde náučná vsuvka. Vedeli ste, že naši južní susedia ťažia ropu? Že nie? Neni zač. BTW, kto sa chystá do Budapešti, jeden večer si vyhraďte na návštevu Szimpla kert.

Q: Odporučila by si študentom, aby išli študovať k nám na automatizáciu?
A: Odporúčam akýkoľvek technický odbor, je jedno, či to bude automatizácia, IT, alebo strojarina. Prípadne archeológia, ľudstvo ešte stále nevie, kde je ukrytý svätý grál a Atlantída.

Q: A čo by si poradila študentom, ktorí sa pre štúdium u nás už rozhodli?
A: Zatnúť zuby. Do drevenej palice. Tak, ako to robí akčný hrdina v americkom filme, keď dostane guľku do brucha a treba ho zoperovať vreckovým nožíkom na kapote auta. Práve som sa dozvedela, že priemerná dĺžka života je momentálne okolo 75 rokov. 5 rokov strávených na vysokej škole tvorí približne 6% nášho života, čo sú zanedbateľné straty. A to sa oplatí! (výskum vyhotovený pomocou Windows Kalkulačka)

Q: Ako si spomínaš na dostupnosť študijných materiálov a na vybavenosť našich laboratórií?
A: Meh (rozumej nič moc). Tu by som sa rada inšpirovala mojím obľúbeným autorom Ľubom Nemešom z DailyMale.sk a udelila 3 plesnivé oranžové gauče z roku pána z desiatich.

Q: Na čo zo svojho študentského života rada spomínaš?
A: Kebab. S pánom Turkom som mala veľmi blízky vzťah. Vedel, že žemľu mám radšej ako placku a že cibuľa do môjho obeda nepatrí.

A na záver rada, o ktorú sa nikto neprosil, ale aj tak ju dostane. Vážení záujemcovia o prácu v Slovnafte (aj inde), vykašlite sa na Matlab, je to drahé, nikto to nepoužíva. Nie, ani na simulácie. Vykašlite sa na Latex. Naučte sa dobre pracovať s Wordom a Excelom. Ak chcete riadiť, pre pána na nebesiach, použite PLC. Ďakujem za pozornosť.