Čo hovoria absolventi IAM #4

Lukáš úspešne absolvoval náš inžiniersky program Automatizácia a informatizácia v chémii a potravinárstve v roku 2014. Bez problémov si našiel zamestnanie, ktoré ho baví, a v ktorom prakticky využíva svoje vedomosti z riadenia procesov a z chémie. Najnovšie číslo ich firemného časopisu Káčko prinieslo na 9. strane Lukášov profil. Okrem toho nám porozprával o tom, ako sa mu teraz darí.

alt

Q: Kde si teraz zamestnaný?
A: Už to budú čoskoro dva roky, čo som nastúpil do spoločnosti Slovkord Plus a.s., Senica. Vyrábame tu technické vlákno na báze polyetyléntereftalátu (PET) pre kordové tkaniny pre pneumatikársky priemysel a ďalej pre séglové tkaniny do dopravníkových pásov. Nastúpil som na pozíciu špecialista výrobného úseku, po roku a zmene vedenia som sa stal process and development engineer a od decembra minulého roku zastávam funkciu process and development manager.

Q: Čomu sa v práci venuješ?
A: Mojou úlohou je vyrábať požadovaný objem vlákna v požadovanej kvalite. Inými slovami, mal by som vedieť prečo to nejde dobre, alebo na druhú stranu, že prečo to ide dobre. A to v našom odbore nie je vždy jednoduché. Keďže sa jedná o kombináciu chémie, strojov a ľudí, tak tých neurčitostí môže byť veľa. Pre predstavu, u nás je vyše 1000 procesných parametrov. Môžem držať všetko v svojich hraniciach, ale niekde sa môže, napríklad, nepresne namerať index lomu a všetko padá. A čo sa týka strojov, tak veľké stroje vážiace niekoľko ton majú svoj vnútorný život a sem-tam proste nechcú spolupracovať. :) Tiež riešim zákaznícky servis po technickej stránke a niekedy sa venujem aj investíciám.

Q: Mal si problém nájsť si prácu?
A: Nemal som absolútne žiadny problém nájsť si prácu, v podstate zmluva bola nachystaná už pred štátnicami, po štátniciach som akurát doniesol diplom a podpísal to. Inak keď si dobre pamätám, tak všetci piataci sme mali zmluvy už pred štátnicami.

Q: Pomohla ti prax v rámci štúdia nájsť si zamestnanie?
A: Určite áno. Praxoval som tu v Slovkorde, kde som prvýkrát videl náš proces a povedal som si: "Ty kokos, to čo je, však to je bomba!" :) Potom som sa informoval na diplomovku a hneď sme navrhli tému, takže moja prax postúpila do diplomovky. A na základe praxe a diplomovky mi rovno ponúkli tu zostať.

Q: Čo z toho, čo si sa na našej škole naučil využívaš vo svojej práci?
A: Keďže som technológ tak úplne tú pravú automatizáciu každý deň nerobím, ale musím povedať, že analytické myslenie, ktoré mi dala naša katedra využívam každý jeden deň. Zo začiatku som bol zahádzaný technickými výkresmi, takže PI&D znalosti z Teórie automatického riadenia 3 mi veľmi pomohli naučiť sa kde je aký ventil, ohrev a podobne. Diplomovku som robil v Exceli a keďže Excel využívam každý deň, tak som si porobil všelijaké makrá, ktoré mi šetria čas. O automatizáciu a riadenie sa nám stará jedna žilinská firma, takže som veľmi rád, že si rozumieme a riadenia zavádzame spolu. Napríklad, jedným technologickým uzlom je prietoková povrchová kryštalizácia PET-u a úspešne sme tam zaviedli kaskádovú reguláciu, ktorá nám omnoho zvýšila homogenitu kryštalizácie. Veľmi využívam znalosti z chemického inžinierstva, napríklad, Ramzin-Molierov diagram mám už dosť dobre naštudovaný :) A samozrejme nejaká tá organika a polymérna chémia. Ani prestup tepla mi nie je cudzí a zvládnem vypočítať aj nejakého toho Reynoldsa :) V poslednej dobe som si musel taktiež oprášiť vedomosti zo štatistiky.

Q: Odporučil by si študentom, aby išli študovať k nám na automatizáciu?
A: Určite áno. Tento odbor je unikátny tým, ako spája počítače a chémiu. Čiže absolventi si môžu po škole vybrať či sa zamestnajú viac v oblasti IT, alebo v smere chémie tak, ako ja. A druhá vec je, že sme sa mnohé témy učili v angličitine. Toto je naozaj obrovský benefit, lebo či chcete alebo nechcete, v práci jednoducho anglicky hovoriť budete.

Q: A čo by si poradil študentom, ktorí sa pre štúdium u nás už rozhodli?
A: Vydržte! Je to ťažké, je toho dosť, určite pochybujete o tom, či to niekedy použijete, ale verte mi - použijete! :)

Q: Čo hovoríš na dostupnosť študijných materiálov a na vybavenosť našich laboratórií?
A: Keďže ja nepreferujem papierovú formu, tak mne veľmi vyhovovalo, že všetko bolo na kope spracované v e-learningu v Moodle. A keď sme tam mali dokonca videá z prednášok, tak to bola obrovská pomoc pri učení. Labáky boli vybavené podľa mňa dobre, pri zásobníkoch som strávil kvantum hodín a fungovali dobre.

Q: Na čo zo svojho študentského života rad spomínaš?
A: Na druhé termíny z TAR-iek. :) Ono to naozaj všetko dávalo zmysel, keď človek nad tým trochu porozmýšľal. A pre mňa úplne najzaujímavejšie boli semestrálne projekty, kedy sme sa prehrýzli teóriou a riadili rôzne procesy a ono to fakt fungovalo! Keby som išiel študovať znova, tak by som si asi aj nepovinné projekty vybral, pretože to vám podľa mňa dá najviac.