IAM na Technical University Dortmund

Ruhrgebiet, teda Porúrie, je oblasť v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie - Vestfálsko, ktorá je bohatá na nerastné bohatstvo, má rozvinutý priemysel a viaceré kvalitné univerzity. O tomto bohatstve nastupujúcej vzdelanostnej ekonomiky som písal už v lete v rámci blogu "IAM na Ruhr University Bochum". Tentokrát som bol pozvaný na Technical University Dortmund v rámci nášho spoločného výskumného projektu, v ktorom sa zaoberáme návrhom spoľahlivého odhadu parametrov a návrhom riadenia chemických prevádzok s ohľadom na aplikovateľnosť v reálnom čase.

spolocna

V rámci svojho pobytu som mal aj prednášku na tému: "Advanced Techniques for Energy Efficient LMI-based Robust MPC Design". Zameraná bola na návrh pokročilých prístupov v robustnom riadení s cieľom maximalizácie efektívnosti riadenia energeticky náročných procesov nielen v chemickom priemysle. Kvalita navrhnutých prístupov bola analyzovaná na riadení výmenníka tepla. Laboratórne experimenty potvrdili úspory v spotrebe energie. Tie sa dosiahli pomocou pokročilého nastavovania obmedzení akých členov, ktorými sa ovládajú hodnoty prietokov ohrevného média.

prednaska

Na TU Dortmund bolo už od pondelka veľmi rušno, pretože práve tento týždeň sa začal na nemeckých univerzitách zimný semester. Stretávajú sa tu študenti doslova z celého sveta. V rámci programu Erasmus študovalo na TU Dortmund aj viacero absolventov bakalárskeho štúdia IAM. Niektorí z nich tu úspešne absolvovali celé svoje inžinierske štúdium. Po ukončení štúdia si bez problémov v zahraničí našli zaujímavú prácu vo svojom obore. Niektorí z nich nám o svojom štúdiu už porozprávali na Optiblogu, napríklad Monika (Čo hovoria absolventi IAM #3) alebo Filip (Čo hovoria absolventi IAM #20). Doc. Ing. Radoslav Paulen, PhD. po úspešnom absolvovaní doktorandského štúdia na IAM pôsobil päť rokov na TU Dortmund ako post-doktoroand (Čo hovoria absolventi IAM #5).

Študenti tu majú k dispozícii kvalitne vybavené laboratória, v ktorých sa učia riadiť sústavy zásobníkov kvapaliny, výmenníky tepla, chemické reaktory, alebo destilačnú kolónu. Pre proces polovsádzkovej polymerizácie navrhujú komplexný riadiaci systém, aj so samotným vzdialeným riadiacim centrom.

laboratory

Tak ako u nás, aj na TU Dortmund používajú študenti a výskumníci na ladenie navrhnutých teoretických prístupov MATLAB. Tiež vo výučbe využívajú e-learningový systém Moodle. Pripojenie na internet bolo bezproblémové, nakoľko aj na TU Dortmund majú Eduroam. Na WiFi sa pohodlne pripojíte zo svojho notebooku alebo smartphonu tak isto, ako u nás na univerzite v Bratislave.

Študenti sa po univerzitnom campuse dopravujú veľmi efektívne pomocou lanovky, nazývanej H-bahn (Hängebahn). Pri návrhu Sky Train, ktorý dopravuje cestujúcich z vlakovej stanice v Düsseldorfe na medzinárodné letisko, sa architekti inšpirovali práve lanovkou H-bahn na TU Dortmund.

h_bahn

H-bahn premáva približne každých 10 minút a touto lanovkou sa dostanete k hlavným prednáškovým miestnostiam, k jedálni, k internátom, alebo k vlastnej univerzitnej vlakovej stanici. Týmto vlakom sa z univerzity pohodlne dostanete do mesta každých 20 minút.

Mesto okrídlených nosorožcov

rhino_stare_mesto

Dortmund je moderné kozmopolitné mesto, v ktorom na hlavných promenádach možno počuť všetky svetové jazyky, vrátane slovenčiny :) To však nie je jediné prekvapenie. Po celom Dortmunde môžete natrafiť na stovku sôch pestrofarebne pomaľovaných okrídlených nosorožcov (Dortmund Winged Rhino). Asi všetci sme už počuli o Pegasovi, okrídlenom koňovi antickej mytológie, ale okrídlený nosorožec - neoficiálny symbol tohto mesta, už prekvapil nejedného návštevníka. Za touto symbolikou stojí málo známa vlastnosť nosorožca, ktorou je jeho veľmi citlivý sluch. Ten mu kompenzuje jeho krátkozrakosť. Navyše, nosorožec dokáže natáčať uši nezávisle do rôznych smerov, čo mu umožňuje získať dokonalý prehľad o dianí v okolí. Preto si ho za svoj symbol zvolil Koncertný dom v Dortmunde - Vestfálska filharmónia (Konzerthaus Dortmund). A krídla nosorožca majú symbolizovať neobmedzenú tvorivosť a fantáziu.

rhino_mesto

Okrídlených nosorožcov môžete nájsť pri historických budovách mesta, ako aj v areáli TU Dortmund.

rhino_tu_do

V Dortmunde sa nachádza viacero významných miest spojených s prívlastkom Vestfálsky (Westfalen). Asi každý si z hodín dejepisu spomína na Vestfálsky mier, ktorý v roku 1648 ukončil tridsaťročnú vojnu o náboženské slobody v Európe. Ten však tvorí výnimku, lebo bol podpísaný v mestách Münster a Osnabrück.

Okrem spomínanej Vestfálskej filharmónie sa v Dortmunde nachádza aj Westfalenhallen, kde sa konali mnohé významné športové udalosti a veľké koncerty svetoznámych skupín. Fanúšikovia futbalu iste vedia, že Westfalenstadion - Signal Iduna Park je domáci štadión slávneho futbalového klubu Borussia Dortmund. Tento štadión hostil aj zápasy počas niekoľkých majstrovstiev sveta. Súčasťou mesta je aj rozsiahly Vestfálsky park (Westfalenpark). V tomto parku sa od roku 1959 týči aj ďalší symbol mesta - 208 metrov vysoká Florianturm.

veza

Florianturm poskytuje návštevníkom krásny výhľad na celé okolie.

vyhlad